Divizma - biljka iznimne ljekovite i magijske moći

Divizma je jedna od najljekovitijih biljaka naše zemlje i raste u gotovo svim njenim dijelovima. Ljekovita svojstva poznata su joj odavna, ali i ona magijska...

Lijek protiv plućnih bolesti i bolesti uha

Divizma (lat. Verbascum) od davnih vremena korištena je kao lijek protiv plućnih bolesti, a stari prastari lijek Papinsko ili Papsko ulje koristio se za liječenje bolesti uha i nagluhosti. Postoje tvrdnje kako to ulje pomaže čak i kod uznapredovale gluhoće.

Antički liječnici koristili su je kod svih pripravaka za liječenje dišnih puteva i pluća, čak su se radile cigarete od listova i cvjetova, koje bi se pušile kod astme i teških upala. Cvjetovi se koriste za vanjsku kao i unutarnju upotrebu, dok se listovi i korijen koriste pretežno za vanjsku.

Divizmom se liječe bolesti očiju, bolesti ušiju, usne šupljine, dišnih organa, krvnih žila, crijeva, bubrega i mokraćnog mjehura, kostiju i zglobova, bolesti živaca te kože. Moć divizme je u njenim cvjetovima, a listovi i korijen koriste se za izradu krema, masti, losiona i drugih pripravaka za vanjsku uporabu.

divizma

Zaštita od loših energija

Cvjetovi se beru za sunčana i suha vremena, suše se brzo na suncu, a kod čuvanja treba paziti da su hermetički zatvoreni u staklene posude, jer ih uništava vlaga i često napadaju crvi. Cvjetovi se koriste i u prehrani, kao dodatak salatama, umacima i sl.

Divizma je jedna od najljekovitijih biljaka naše zemlje, a može se naći gotovo u svakom dijelu naše države. Voli sve vrste tla, važno joj je da je na suhom i sunčanom mjestu.

Prema narodnom vjerovanju biljka ima izuzetnu magijsku moć, pa se sadi oko kuće za zaštitu od loših energija, pali se na vatri kod nevremena da se zaštite usjevi od tuče. Vjeruje se ako su cvjetovi samo na vrhu stabljike, kako je to pokazatelj da će prvi snijeg pasti kasno, tek iza Božića.

Recept za Papinsko ulje

Tri jušne žlice svježih ili osušenih cvjetova prelijte s 2 dl maslinova ulja. Držite na svijetlom mjestu 21 dan uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedite i kapate uši kod bolova i gluhoće.

Više na stranici Iscjeljivanje biljem i energijom

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci