Čajevi za opuštanje

Kad u glavi postane pretijesno za brojne misli i brige, kad tijelo postane zgrčeno ili san isprekidan, vrijeme je za umirujuću šalicu...

Anis (lat. Pimpinella anisum) – opušta, smiruje živce, djeluje antidepresivno te ublažava nadimanje i kašalj.
Ginko (lat. Ginkgo biloba) – pomaže kod smanjene psihičke sposobnosti, iscrpljenih živaca i slaba pamćenja.
Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) – hipericin u gospinoj travi opušta te ublažava depresivna raspoloženja, primjerice, u klimakteriju. Omogućava dobar san te psihičku svježinu. Pod utjecajem gospine trave u mozgu se stvara više serotonina, odnosno hormona sreće.  
Hmelj (lat. Humulus lupulus) – omogućava zdrav san te ublažava tegobe u klimakteriju. Pripravlja se kao čaj, njime se puni jastuk za spavanje, a mogu se koristiti i tinktura hmelja te mlijeko s hmeljom.
Kopar (lat. Anethum graveolens) – smiruje napete živce u stresnim situacijama i uspavljuje. Nekada su vrlo nemirnoj djeci davali da žvaču sjemenke kopra.
Lavanda (lat. Lavandula officinalis) – smiruje i jača živce te djeluje opuštajuće. Osim eteričnih ulja, koriste se suhi cvjetovi i listovi za pravljenje mirisnih jastuka i čajeva.  
Matičnjak (lat. Melissa officinalis) – pomaže kod svih živčanih smetnji: tegoba sa želucem, crijevima ili srcem, a koristi se i kao blago sredstvo protiv nesanice. Svježi listovi mirišu na limun i popravljaju raspoloženje.
Odoljen (lat. Valeriana officinalis) – koristi se protiv strahova i blagih depresija te za smirenje i kao sredstvo za spavanje. Uzima se kao čaj te u obliku tableta i tinktura.
Trputac (lat. Plantago major) – sjemenke trputca popravljaju raspoloženje i daju novu snagu pri živčanoj iscrpljenosti.
Kamilica (lat. Matricaria recutita) – poznata je kao „lijek za sve“. Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bolove, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod bolova u trbuhu i smiruje živce.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci