Bijela imela: Moćna liječnica i čarobnica

Upotreba imele (lat. Viscum album) u narodnoj medicini potječe još iz 5. stoljeća prije naše ere. Tada su se njome liječile padavica i vrtoglavica, imelinom masti čirevi i gnojne rane, a koristila se i u pripravcima za bolju cirkulaciju krvi. Moćan je lijek za krvožilni i živčani sustav, a sve više se govori o njenom ljekovitom djelovanju na tumore. Magijske moći imele su velike...

Ljekoviti nametnik

Jedna je od najposebnijih biljaka, jer ne raste iz zemlje nego se kao nametnik nastanjuje na drveću, lisnatom i četinastom. Najljekovitija je ona koja raste na bjelogorici, a osobito ona koja raste na hrastu.

Imela hranu siše iz stabla na kojem se udomaćila, cvjeta u ožujku i travnju. Za ljekovitu uporabu koriste se grančice koje su krhke i lako lomljive bjelkaste boje, te mali zeleni listovi. Plodovi su žute boje s ljepljivom središnjicom i ne koriste se jer sadrže malu količinu nekih otrovnih supstanci pa ih je bolje izbjegavati kao pripravak kod liječenja.

Krvožilni i živčani sustav

Uglavnom imelu koristimo kod reguliranja krvotoka, arterioskleroze, srčanih tegoba, kod starog srca, šuma u ušima, navale krvi u glavu, iscrpljenosti, klimakterija. Imela pojačava rad žlijezda u probavnom sustavu pa otklanja zatvor, nadimanje, početnu žuticu, poboljšava rad gušterače, rad žuči a regulira rad štitnjače.

Utječe jako dobro na živčani sustav, pomaže kod astme, padavice, histerije, grčeva, koristimo je kod gihta, reume a kuhana u mlijeku koristi se za uklanjanje parazita iz želuca, posebno glista.

Pomoć kod tumora

Po svemu sudeći, imela će u budućnosti dobiti puno veću primjenu, kao sredstvo i lijek protiv tumora. U Švicarskoj i Austriji proizvode se injekcije na bazi imele koje se koriste kod liječenja i najtežih oblika tumora svih vrsta. Čaj i tinktura također vrlo uspješno pomažu kod liječenja ove opake bolesti. Tinktura i čaj od imele slove i kao jedan od afrodizijaka.

Evo jednog pripravka za oboljele od tumora. U pola litre 50% alkohola ili u rakiju staviti dvije šake usitnjenih grančica i listova imele, pa uz povremeno protresanje čuvati na svijetlom mjestu 21 dan. Uzimati po 33 kapi tri puta dnevno, a ovisno o težini bolesti, može i više.

Vrlo moćno magijsko djelovanje

U narodu imela slovi kao biljka vrlo moćne zaštite od loše sreće, uroka i sličnih energija. Narod kaže da ako se stavi sedam sasušenih plodova imele ispod praga glavnih ulaznih vrata, nema loše energije koja može ući u kuću, a ljudi koji je nose neće moći ući.

Lula načinjena od imelina drva čini duhan neškodljivim i daje mu poseban okus. Vješalica načinjena od imelina drva pročisti odjeću preko noći od svih loših energija. Ako želite sreću u ljubavi, ispod jastuka držati tri suha ploda imele i ljubavna sreća doći će u vaš život. Ako palite svijeće imelinom upaljenom grančicom, moć svijeća se umnogostručuje. To su neka od narodnih vjerovanja, a djeluju li, isprobajte...

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci