Alepski bor liječi pluća i stres

Poznat vam je osjećaj kad već pri prvim udisajima morskog zraka sav umor nestaje? To je taj blagotvorni učinak esencijalnih ulja borova...

Alepski bor (Pinus halepensis), koji je rasprostranjen po našim otocima, i općenito razne vrste borova i crnogorica tradicionalno su poznati u liječenju dišnog sustava. Eterično ulje bora od davnina se upotrebljavalo u liječenju pluća, a njegovo povoljno djelovanje na dišne organe znanstveno je dokazano. Nekada davno, kada klasični lijekovi nisu bili dostupni, od borovih iglica i meda u domaćoj radinosti pravljen je sirup protiv kašlja.

Bijeli (srebrni) bor (Pinus sylvestris) također je poznat po povoljnom utjecaju na dišne organe: produbljuje udisaj i olakšava disanje te balansira hormon stresa kortizol koji luči nadbubrežna žlijezda. Laički rečeno, odličan je protiv umora koji je posljedica dugotrajnog nakupljanja stresa. Poznat vam je osjećaj kad već pri prvim udisajima morskog zraka sav umor nestaje? To je taj blagotvorni učinak esencijalnih ulja pomiješanih s aerosolima iz mora koji odmara tijelo i um, produbljuje udisaj te uklanja umor.

Protiv umora

Iskoristite ljeto za boravak u borovoj šumi – šećite šumom i uz more te svjesno udišite zrak koji sljubljuje ljekovite čestice aerosola i eteričnih ulja.

Za bolju kvalitetu zraka u uredu

U aromalampicu ili difuzer nakapajte 10 kapi eteričnog ulja alepskog ili bijelog bora i 5 kapi eteričnog ulja limuna.

Anamarija Pažin, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci