5 blagodati potočarke, jedne od najhranjivijih lisnatih zelenih salata

Potočarka je poznata po paprenom okusu. Bez obzira volite li takvu vrstu salate ili ne, bogata je vitaminima i mineralima

Jedna od najhranjivijih salata

"Potočarka ima karakterističan okus, ali sviđa mi se ta paprena nota. Slična je rikoli", kaže Frances Largeman-Roth. "Okus ne možete ukloniti ili promijeniti, ali možete ga spojiti s drugom hranom blagog okusa, poput sira, riže, tjestenine ili jaja kako biste ga uravnotežili."

“Potočarka je jedna od najhranjivijih lisnatih salata", kaže Vandana Sheth." Potočarka je povrće bogato koje pruža obilje hranjivih tvari, a vrlo je niskokalorična."

5 blagodati potočarke

1. Poboljšava zdravlje kostiju

Visok sadržaj vitamina K u potočarki zajedno s visokom razinom kalcija pomaže u održavanju zdravih kostiju, kaže Sheth. Odraslima se preporučuje jedan mikrogram (µg) vitamina K po kilogramu tjelesne težine dnevno. Jedna šalica nasjeckane potočarke sadrži 250 µg vitamina K i 41 mg kalcija (oko 1/6 količine kalcija u šalici mlijeka).

2. Podržava kardiovaskularno zdravlje

"Potočarka sadrži širok spektar antioksidansa koji mogu pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti", objašnjava Sheth. "Zbog količine minerala - kalcija, kalija, magnezija - i nitrata, potočarka može pomoći kod krvnog tlaka." Jedna šalica nasjeckane potočarke (34 g) sadrži 112 mg kalija, 7 mg magnezija i oko 37 mg nitrata.

Visok sadržaj vitamina K u potočarki također znači da bi se svi koji uzimaju sredstva za razrjeđivanje krvi trebali posavjetovati sa svojim liječnicima prije nego što je konzumiraju. "Vitamin K igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi i bilo kakve drastične promjene u unosu vitamina K prehranom mogu utjecati na učinak lijeka", kaže Sheth.

3. Smanjuje šanse za razvoj raka

"Potočarka sadrži izotiocijanate, koji mogu pomoći u prevenciji raka pomažući tijelu da se riješi potencijalnih kancerogenih tvari", kaže Largreman-Roth. Izotiocijanati su male molekule koje smanjuju aktivaciju i povećavaju detoksikaciju karcinogena.

4. Pomaže u upravljanju simptomima dijabetesa

Potočarka sadrži alfa-lipoičnu kiselinu, antioksidans koji može smanjiti razinu šećera u krvi i smanjiti rezistenciju na inzulin. 

5. Promovira zdravlje očiju

"Potočarka također može pomoći u zdravlju očiju zbog sadržaja karotenoida i vitamina C", kaže Sheth. Jedna šalica nasjeckane potočarke sadrži 15 mg vitamina C. Iako ne postoji posebna preporučena dnevna doza karotenoida, poput beta-karotena ili alfa-karotena, šalica nasjeckane potočarke sadrži 649 µg beta-karotena koji se pretvara u vitamin A u tijelu, pomažući u sprečavanju gubitka vida.

Primjena potočarke u kulinarstvu

"Potočarku je najbolje konzumirati sirovu", kaže Largeman-Roth. "Lagano je operite i osušite prije upotrebe. Možete je i kuhati, ali neka vrijeme kuhanja bude kratko." 

"Potočarku možete dodati ostalom povrću, poput kelja ili špinata za salatu", dodaje Largeman-Roth," dodati je u sendvič, tortilju ili žitarice." Kuhanu ili sirovu, možete dodati u bilo koju tjesteninu ili jelo s pečenim mesom, kaže Sheth. Također možete pirjati potočarku "s malo češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja za brzi prilog".

Izvor: wellandgood

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci