5 biljaka koje najbolje tjeraju komarce

Da vam tople ljetne večeri ne bi pokvarili komarci, na balkon ili prozorsku dasku stavite ove mirisne biljke – neke od njih moći ćete upotrijebiti i u svojoj kuhinji, dok će druge oduševiti vaše kućne ljubimce

Bosiljak

Najmirisnija moguća zaštita od komaraca – i najukusnija. Posijte bosiljak u veliku posudu ili nabavite nekoliko lončanica već posijanog, i nikad vam neće ponestati svježeg aromatičnog bilja za umake, salate, namaze, pesto… Bitno je da posuda ima dobru drenažu, da biljka ima dovoljno sunca te da redovito čupkaste listiće: što ćete bosiljak više koristiti, to će više rasti. Peteljke listića otkinite točno iznad mjesta gdje raste par listića – sljedeći put bit će ih dvostruko više. Kad se pojave cvjetići, morat ćete ih (na žalost) otkinuti želite li da listići i dalje imaju dobar okus.

Metvica

Biljka koja se lako uzgaja i vrlo brzo širi: zato je preporučljivo posaditi je u posudu, a ne na tlo jer bi mogla zaposjesti cijeli teritorij. Ima mnogo vrsta različitih varijacija njena osvježavajućeg mirisa i sve jednako dobro odbijaju leteće napasti. I za metvicu je bitna dobra drenaža, a najviše voli bogato, vlažno tlo. Od listića se spravlja osvježavajući čaj, a idealni su i za umake, hladne juhe te slastice.

Limunski timijan

Biljka lijepih listića i zanosnog mirisa također se može upotrijebiti i za začinjanje jela. Usto, vrlo se lako uzgaja, dobro podnosi siromašnu zemlju i sušu te je otporna na bolesti i nametnike. Idealna je za sunčano mjesto, samo morate paziti da je previše ne zalijevate jer joj je korijen sklon truljenju.

Matičnjak

Još jedna biljka limunastog mirisa, raste u obliku grmića te je skromnih zahtjeva: uspijeva na praktično bilo kojoj zemlji (premda najviše voli bogato tlo s dobrom drenažom) te i na suncu i u sjeni. Njeni listići nježna mirisa mogu poslužiti za pripravu čaja, kao dodatak potpourrijima te mnogim jelima.

Mačja metvica

Imate li mačku, ovo je idealno rješenje: dok će se oduševljeno trljati o biljku, vaš će ljubimac širiti (diskretan) miris ove biljke, koja poprilično odbija komarce.   

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci