15 najboljih antistresnih eteričnih ulja

Sva eterična ulja višestruko pozitivno utječu na organizam i nikad ne djeluju na samo jedan simptom. Ovdje ćemo se osvrnuti na njihovo terapijsko djelovanje na psihu

LAVANDA (Lavandula officinalis) Eterično ulje lavande jedna je od najranije upotrebljavanih esencija. Već smo spomenuli njegovo antiseptično djelovanje, ali je pozitivno djelovanje na živčani sustav razlog zašto je i jedno od najtraženijih ulja danas. Ima snažan, cvjetni, umirujući miris.

Indikacije: Napetost, glavobolja i migrena, depresija, lupanje srca, nagle promjene raspoloženja, histerija, akutni stres i nesanica. Najdragocjenije svojstvo ovog ulja njegova je sposobnost uspostavljanja poljuljane fizičke i psihičke ravnoteže. Ujedno, ono je i jedino ulje koje se može nerazblaženo nanijeti na kožu, pa ga možemo koristiti kao lijek za prvu pomoć. U trenucima razdražljivosti, pretjerane uzbuđenosti ili nemira dovoljno je malo ulja utrljati na sljepoočnice ili udisati miris ulja lavande koje smo utrljali u šake i ubrzo ćemo osjetiti sedativni efekt.

TAMJAN (Boswellia carterii) Ima karakterističan drvenast miris i pomalo podsjeća na limun. Nekad je njegova cijena bila istovjetna cijeni zlata.

Indikacije: Umanjuje simptome kroničnog stresa, briše negativne emocije, poboljšava kvalitetu sna i podiže kognitivne sposobnosti. Tamjan usporava i produbljuje disanje te brzo dovodi do osjećaja smirenosti, pa je pogodno za korištenje tijekom molitve i meditacije.

BOSILJAK (Ocimum basilicum) Ovo je ulje žute boje, ugodnog mirisa, sličnog tamjanu, ali toplijeg.

Indikacije: Glavobolje i migrene, strahovi, depresija, histerija, nesanica, nedostatak koncentracije, apatija, fizički i umni zamor.

KAMILICA (Matricaria chamomilla) Ima osvježavajući miris i plave je boje. Njegovoj popularnosti doprinijelo je otkriće sastojka azulena, stvorenog prilikom destilacije, koji ima izuzetno antiupalno djelovanje.

Indikacije: Razdražljivost, histerija, nesanica, klimakterij i prateće tegobe, depresija i glavobolja. Djeluje sedativno i antidepresivno te ublažava bolove u mišićima.

TIMIJAN (MAJČINA DUŠICA) (Thymus vulgaris) Slatkog je i svježeg, „zelenog“ mirisa. U mnogim književnim djelima opjevan je rajski miris timijana. Naziv mu potječe od grčke riječi thýmon, što znači: odvažan. Rimski vojnici kupali su se u vodi s dodatkom timijana kako bi postali srčaniji. Stimulativno djeluje na tijelo i psihu te poboljšava pamćenje.

Indikacije: Umor, veliki psihički zamor, nesanica, strahovi, depresija, hipotenzija, ­neurastenija.

KADULJA (Salvia officinalis) Ovo ulje žute boje svježeg je prodornog i intenzivnog mirisa. Jedno je od skupljih eteričnih ulja.

Indikacije: Napetost, tegobe povezane s menopauzom, tenzije i bolovi u mišićima. Pojačava koncentraciju i bistri misli.

NARANČA, LIMUN I GREJP Ova su eterična ulja izuzetno ugodna mirisa. Svojom aromom donose radost, harmoniju i kreativnost. Djeluju antidepresivno, uravnotežuju lučenje hormona i poboljšavaju cirkulaciju.

NARANČA (Citrus aurantium dulcis) Jača samopouzdanje i podiže duhovni aspekt bića.

GREJP (Citrus paradisi) Smanjuje potrebu za slatkišima. Preporučuje se za primjenu kod anksioznosti, depresije i Alzheimerove bolesti.

LIMUN (Citrus limonum) Indiciran je kod napetosti, psihičkog zamora i strahova.

NEROLI (Citrus aurantium sub. amara) Jedan je od najljepših mirisa u aromaterapiji. Često se zamjenjuje uljima bergamota i petit graina (gorke naranče) jer je vrlo skupo.
Indikacije: Depresija, strahovi, histerija, panika, stanje šoka, nesanica i napetost.

MAŽURAN (Origanum majorana) Ovo je ulje slatkog i toplog mirisa, žućkaste boje. Djeluje sedativno, analgetski i uspavljujuće. Ublažava osjećaj tuge i usamljenosti.
Indikacije: Tjeskoba, napetost, psihička tromost, razdražljivost i histerija.

METVICA (Mentha piperita) Ima lagan, osvježavajuć miris. Otklanja psihički umor, ublažava stanje šoka i napetosti te djeluje antidepresivno.

YLANG-YLANG (Cananga odorata) Ovo je ulje lijepog, cvjetnog mirisa koje ublažava anksioznost i depresivno raspoloženje. Uravnotežuje energiju organizma, filtrira negativne emocije i potiče duhovni rast.

KOPAIFERA (Copaifera reticulata) Nazivaju ga magičnim sredstvom protiv bolova. Ublažava anksioznost, štiti živčani sustav, uklanja mišićne grčeve i nervozu.

RUŽA (Rosa damascena) Njeno visočanstvo ruža je eterično ulje izuzetno pozitivnog djelovanja. Savršeno je smirujuće i tonizirajuće sredstvo. Budući da je za jedan kilogram ovog ulja potrebno četiri tone ružinih latica, razumljiva je njegova visoka cijena, koja je ipak opravdana s obzirom na višestruke koristi ružinog ulja.

Indikacije: Stres, napetost, strahovi, depresija, noćne more, frigidnost i impotencija.

Aromaterapijom protiv duhovnog nemira

Antistresne kombinacije eteričnih ulja

Kako se sve mogu koristiti eterična ulja

Ana Pavković, fitoaromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci