Znate li tko je jedina osoba kojoj ne smijete lagati?

Ljudi lažu bolje od bilo kojih drugih živih bića, ali to ima cijenu. Laganje negativno utječe na naše psihičko i tjelesno zdravlje te umanjuje našu sreću. Kada lažemo kako bismo se uklopili, napredovali ili bili prihvaćeni, možda dobivamo mnogo, ali istovremeno gubimo dušu. Kada se uvjerimo u sitnice koje si govorimo – “Ma, dobro sam“, “Nema problema“ili “Naravno, bilo bi mi drago“ – gubimo pristup svojoj dubljoj istini koja nam omogućava da ispunimo svoju svrhu. Imate li ikada osjećaj da vaš život živi vas? Pomoću ove vježbe ponovno pronađite svoju istinu i sreću...

Mentalno čišćenje

Osjećate li da biste se mogli više približiti svom jedinstvenom sebstvu, predlažem vam da započnete s mentalnim čišćenjem: jedan dan potpune istine. Ne mislim pritom da u uredu trebate podići noge na stol i viknuti: “Mrzim svoj posao!“ Ili da otvoreno kažete sestri da je grozna kuharica kada vam posluži svoj specijalitet.

Čišćenje se radi tako da budete iskreni prema sebi, ali zaista potpuno iskreni. Znači li vaše “žao mi je“ iskrenu ispriku ili je riječ o maloj laži koja bi trebala izgladiti situaciju? Jeste li doista gladni dok jedete čokoladne praline? Želite li zaista izaći na večeru s određenom osobom? Svoje odgovore ne morate podijeliti ni s kim dok niste spremni. Put prema integritetu vodi prema unutra prije nego što počne voditi prema naprijed.

Živim li sada svoju najdublju istinu?

Ako ste se prepoznali u ovim riječima, pripremite alarm, olovku i papir. Birajte ih pažljivo. Oni vam trebaju pružiti zadovoljstvo. Možda više volite olovku s dobrom gumicom na vrhu, kožni rokovnik ili bilježnicu sa spiralnim uvezom, a možda ćete samo pažljivo odabrati aplikaciju alarma koju ćete instalirati na mobitel. Što vam se najviše sviđa? Prva je vježba opažanje vlastitih reakcija na ove predmete.

Zatim namjestite alarm da se oglasi u trenutku kada ćete moći ostaviti sa strane sve što radite, bez obzira je li to za 30 minuta ili nekoliko sati. Tada zapišite u bilježnicu: “Živim li sada svoju najdublju istinu?“ Kada se vaš alarm oglasi, vrijeme je za provjeru istine. Otvorite bilježnicu, ponovno pročitajte zapisano pitanje i duboko udahnite.

Dopustite odgovoru da vam sam dođe. Što god da ste radili, gdje god ste se nalazili, s kim god da ste bili – osjećate li da ste donijeli ispravnu odluku? Ako niste potpuno sigurni, ne brinite. Postavljanje pitanja i čekanje odgovora, postepeno će vam otkrivati vas. Istina nije nešto što možete izmisliti; ona je nešto što se samo od sebe pojavi iz dubine duše. S vremenom ćete primijetiti koliko se brzi, nervozni odgovori uma, razlikuju od mirnog znanja koje izvire iz vašeg srca.

Obratite pozornost na osjećaje

U prvih nekoliko vježbi provjeravanja istine možda nećete ništa primijetiti. Ili ćete osjetiti trzaj živaca, trunku tuge. Zapitajte se: “Što mi ovaj osjećaj pokušava reći?“ Ako ne dobijete odgovor, nema veze. Samo zapišite: “Ne znam“, namjestite alarm i ponovite. Vaša je istina poput divlje životinje; ako ju napadnete ili potisnete, trebat će joj neko vrijeme da se pojavi. Budite obzirni, dajte si vremena i ponavljajte ju. Naposljetku ćete se povezati s vlastitom istinom.

Kada se vaša istina javi, možda će biti riječ o jednostavnom da ili ne, a možda će vas preplaviti čitava bujica shvaćanja: Možda ne želite odbiti majku jer se bojite gubitka njezine ljubavi. Možda mrzite poslovna putovanja pa zbog njih dobivate migrene. Ili žudite za boravkom u prirodi umjesto da sjedite u zatvorenoj prostoriji. Bez osuđivanja, sve zapišite na papir. Ako shvatite da ste bili iskreni, pišite o svojoj radosti. Ako ste si besramno lagali, slobodno pišite o ljutnji i žalosti.

Istina znači slobodu

Dan potpune iskrenosti junački je pothvat. Svaki put kada provjerite svoju istinu, postat ćete sve bliži svojoj stvarnoj istini. To je samo po sebi dovoljno za slobodu. S vremenom, kada osvijestite na koje se sve načine zavaravate, možete polako mijenjati svoje ponašanje. Možda ćete češće izabirati biti autentični. Možda će vam obveze postati nepodnošljive. Neželjeni odnosi će nestajati, a će oni bolji procvasti.

Ovo stvara ovisnost. Prvi dan iskrenosti, mogao bi se pretvoriti u drugi, treći, čitav tjedan, mjesec, a zatim i cjeloživotno opredjeljenje. Vjerujte mi, to će vam promijeniti život. Što ste iskreniji, to ćete više primjećivati da radite stvari koje volite, s ljudima koje volite, na mjestima koja volite. Shvatit ćete da se ništa što nije iskreno ne može razvijati, a ono što se ne razvija ne može biti iskreno. Ta divlja životinja, vaše pravo ja, izaći će na površinu, a zatim će vas dan po dan voditi tamo gdje je dom.

Izvor: oprah.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci