Znate li se "isključiti"?

U doba globalizacije isključivanje iz uobičajene dnevne rutine, posebno od posla, čini se nemogućim zadatkom. Pronalaženje ravnoteže između vremena posvećenog poslu i odmoru može nam se činiti nebitnim. No, činjenica je da kada granica između rada i slobodnog vremena dugo vremena nije jasna, to može dovesti do nakupljanja stresa i anksioznosti koja se negativno odražava na zdravlje

Paradoksalno je da, kad se grčevito držimo posla, sabotiramo svoj život u korist te opsesije. Kada se um umori, manje je učinkovit i što više radimo, to je naša izvedba lošija. Frustracija raste i važne odluke koje moramo donijeti se odgađaju ili postaju lošije.

"Kad se ne može odmoriti u sebi, beskorisno je tražiti odmor negdje drugdje."

– François de la Rochefoucauld

No, nije važno samo odvojiti se od posla već i od tehnološkog bombardiranja koje ponekad doživljavamo u svakodnevnom životu. Danas imamo drukčiju perspektivu društvenih odnosa. To stvara umjetnu potrebu da stalno budete povezani. Ta potreba za komunikacijom koja je uvijek dostupna budi nesigurnost u ljudima kad su prisiljeni odvojiti se od svojih uređaja. Stoga takvo ponašanje utječe na našu emocionalnu dobrobit.

Isključivanje od novih tehnologija

Malo je ljudi uistinu svjesno važnosti slobodnog vremena. Ako ne vježbate umjetnost opuštanja, vaš će posao postati previše naporan. Rad može završiti kao vrsta ovisnosti. I kao svaka ovisnost, to će imati negativne posljedice. Zato je važno da znate kako se isključiti.

Nove tehnologije poboljšale su naše načine komunikacije i protok informacija. Ali tehnologija je također pridonijela pogoršanju naše kvalitete života i zdravlja. To je zaključak koji su objavila mnoga istraživanja iz područja medicine i psihologije.

Naravno, trenutna komunikacija predstavlja ogromnu prednost, ali to je i oblik ropstva. Nova tehnologija, a posebno društvene mreže, potpuno nas obuzimaju i ometaju postavljanje granica između osobnog i poslovnog svijeta.

Zdravlje i posao

S gledišta zdravlja, znate da biste trebali odvojiti se od mobitela i računala ako osjetite kronični umor, nedostatak energije i iscrpljenost. Koncentracija se smanjuje i sve se nekako pretvara u opću neučinkovitost u aktivnostima koje obavljate. Često se psihološko stanje očituje u tjelesnim simptomima, u obliku dermatoloških ili gastrointestinalnih bolesti ili upornih glavobolja.

U tom slučaju, jedino što stvarno rješava problem je odmor. Slobodno vrijeme savršena je prigoda za odvajanje od posla i posvećivanje aktivnostima koje vas opuštaju. Da biste znali je li vrijeme da napravite rez, započnite s vrednovanjem svojih navika spavanja. Procijenite imate li odgovarajuću količinu i kvalitetu sna.

Popravite li samo ovaj aspekt, vaš život će krenuti drugačijim putem, a vi ćete se vrlo brzo osjetiti bolje. I u fizičkom i u psihološkom pogledu koristi koje ćete dobiti su ogromne jer će se u vašem sustavu nakupljati manje stresa. Zaustavit ćete iscrpljenost koja pogoršava vaše zdravlje. Pored toga, moći ćete obnoviti energiju i resurse tako da će se vaš učinak poboljšati u skladu s vašim radnim i socijalnim zahtjevima.

Potrebno je posvetiti malo slobodnog vremena odmaranju, zabavi i aktivnostima u kojima najviše uživate. Fokusiranje isključivo na svakodnevne zadatke potkopava vašu kreativnost.

Savjeti za "isključivanje"

Smijeh i zabava trebaju biti na vrhu liste vaših zadataka. To su osnovni sastojci za dobivanje onog najvišeg i najboljeg od sebe. Rad i slobodno vrijeme jednako su važni. Zbog ekonomske krize koju proživljavaju mnoge zemlje, mnogi strahuju nas od gubitka zaposlenja. A to sve čini još težim. Ipak, važno je postaviti ograničenja u smislu vremena koje posvećujete svom poslu. Zato je dobro vrijeme koje posvećujete svom poslu nadoknaditi slobodnim vremenom tijekom vikenda.

Potrebno je također naučiti delegirati zadatke, kao i odrediti prioritete. Naročito ako ste na rukovodećem položaju, vaša je dužnost vjerovati vašem radnom timu. U suprotnom, preuzimate na sebe sav teret posla, a to je dugoročno jednostavno previše za jednu osobu. Važno je planirati vrijeme odmora, posebno ako će biti provedeno izvan kuće.

Da bismo uživali u našem slobodnom vremenu, najbolje je sa sobom ne uzimati uređaje poput mobitela ili računala. Kad se vaš um oslobodi pritiska i cijelog tog pretjeranog rada, tada možete slobodno stvarati. Uz to, možete i jasnije razmišljati o idejama i s većim osjećajem mira u sebi koji olakšava rješavanje bilo kojeg problema.

www.exploringyourmind.com

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci