Život sa smislom: Budite više s manje!

Savršen je trenutak da prigrlimo jednostavniji i smisleniji život u kojem ne brojimo sate i minute, nego doživljaje koji nam pomažu da uživamo u stvarnim vrijednostima

Usporite, ovog trenutka!

Naša nam kultura, otkako počnemo slušati, šapuće: više je bolje. Budi više, radi više, imaj više… Oglašivačke poruke svesrdno to podupiru, govore nam što sve u životu trebamo imati kako bismo bili uspješni i sretni, a tehnološka industrija u punom zamahu neprestano izbacuje lepezu izbora koju jedva pratimo. Iako bi nam suvremene tehnološke pogodnosti trebale olakšati život, one ga često kompliciraju gutajući naše vrijeme i mentalnu energiju.

Zato, ako su vaši dani ispunjeni poslom, obavezama i dužnostima te ako se osjećate kao da život prolazi pokraj vas – usporite, ovog trenutka! Želite li više od života, trebate odbaciti ono što vas guši, naglašavaju minimalisti. Ne trebate više, sami ste sebi dovoljni. Posjedovanje gomile nekretnina i materijalnih dobara, preuzimanje sve obimnijih poslovnih i društvenih obaveza i aktivnosti, povećavanje autoriteta ili prestiža ne povećavaju vašu vrijednost kao ljudskog bića.

Život sa smislom

Želimo li se odmaknuti od poruke da je više bolje, trebali bismo je, ističe američka spisateljica i blogerica Melissa Camara Wilkins, razborito i promišljeno zamijeniti životom koji uključuje ono što trebamo i ono što volimo. „Odličan je osjećaj odbaciti društvene imperative gomilanja materijalnih stvari, zaustaviti se u lakomislenoj kupnji i preboljeti sindrom hrčka“, navodi autorica koja piše o životu sa smislom. To ne znači da bismo trebali odbaciti pola stvari iz svog doma reda radi, i početi živjeti asketski. Riječ je o stvaranju života čiji smisao odabiremo sami.

Melissa Camara Wilkins, kao i drugi autori koji sebe nazivaju minimalistima, savjetuje da maknemo sve ono što ne trebamo (u domu, mislima i dnevnom rasporedu) kako bismo napravili mjesta za život koji želimo živjeti. Nekima to može biti preseljenje na selo, zamjena automobila biciklom, poklanjanje knjiga koje ne čitaju, a nekima smanjenje radnog vremena.

Preispitajte navike

No ovi primjeri ne predstavljaju nužno jednostavan život i nisu pogodni za svakoga. Kako sami odlučujemo što nam je u životu važno, zapitajte se što vam u životu najviše znači i bez čega ne možete zamisliti dan, da biste otkrili kako pojednostaviti svoj život. Preispitajte svoj dnevni raspored i ustaljene navike, količinu mentalne i fizičke energije, vrijeme i odnose, savjetuje psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov.

Postavite si pritom nekoliko pitanja: što volim i što me čini sretnom, koje su moje stvarne potrebe nasuprot željama i društveno poželjnim odgovorima, kad me ne bi bilo strah i kada bih imala hrabrosti, kakav bih život živjela, koje stvari činim, a nisu u skladu sa mnom i što trebam prestati činiti kako bi moj život bio ispunjeniji i smisleniji? Odgovore, savjetuje terapeutkinja, zapišite na papir, postavljajući si ciljeve i napravite plan za uvođenje promjena u željenom smjeru, korak po korak.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci