Zašto smo u nekim područjima života uspješni a u drugima stagniramo?

Možda ste sretni u ljubavi, a muku mučite s financijama. Ili ste bolesni i sva vaša pozornost je na ozdravljenju tijela, a financijski ste zbrinuti. Možda ste u društvenim odnosima poštovani, ali ne uspijevate ostvariti ljubavnu vezu. Zašto je to tako i kako ostvariti uspjeh u svim segmentima života, savjetuje životna trenerica Marina Loboja

Koja je vaša kombinacija neuravnoteženog osobnog rasta

Osnovna zadaća i svrha čovjeka jest rasti i razvijati se u svim segmentima života – na  području duhovnosti, uma, tijela, emocija i odnosa, društva i financija. Razvoj na svim područjima ne mora  istovremeno biti jednak. Zapravo, vrlo često i nije. U pojedinim segmentima života može postojati potpuna protočnost i lakoća, dok u drugima može vladati neprestana borba sa sobom i s onime što se želi postići.

Uzmite primjer iz osobnog života. Možda ste u potpunosti sretni i ispunjeni u vezi, a muku mučite s financijama. Ili ste bolesni i sva vaša pozornost je na ozdravljenju tijela, a financijski ste zbrinuti. Možda ste u društvenim odnosima poštovani i prihvaćeni, ali ne uspijevate ostvariti ljubavnu vezu. Kombinacije su nepresušne. Koja je vaša? Što mislite, zašto je tome tako?

Tamo gdje nema sumnje i napora sve ide od ruke

Za početak, promotrite područje života u kojem imate osjećaj da se sve odvija s potpunom lakoćom, svojim prirodnim tokom. Tu se život odvija upravo onako kako ste željeli. Ili možda još i bolje od toga. Kao da vam sve ide od ruke. Kako se u takvim situacijama osjećate? Ima li tu imalo straha da će željeni rezultat izostati? Ima li tu u vama ikakvog otpora?

žena jesenVjerujem da odgovor znate. Tu nema otpora. Nema mi straha. Tu sve što trebate dolazi samo po sebi. Zanimljivo je primijetiti da na tom području vašeg života sve, ili gotovo sve imate, a da najmanje činite. Tu nema potrebe da djelujete izvan onoga što sam tijek od vas po svojoj prirodi zahtijeva.

Sva vaša djelovanja ovdje su svedena na čisto praćenje toka i poduzimanje potrebnih radnji da se tok nastavi. Tu nema napora u djelovanju niti osjećaja moranja. Tu nema niti najmanje sumnje da to što primate ne zaslužujete.

Bez protočnosti napredak je kratkotrajan

Na područjima života gdje nema takve protočnosti, vlada neprestana borba da nešto ostvarite i pri tome često ne uspijevate. Ili možda i uspijevate ali ste za uspjeh morali uložiti iznimno veliki trud i zalaganje. Ako ste i ostvarili rezultat, on je u konačnici često drugačiji nego što ste prethodno priželjkivali. Ponekad je i kratkotrajan. Nedovoljno dobar da zadovolji vaše apetite.

Kako se tu osjećate? Vjerujem da ste ispunjeni osjećajem nedostatka. Nezadovoljstva i straha. Možda i panike. Manje vrijednosti. Nedovoljne kompetentnosti. Razočaranja. Da smatrate da niste dovoljno dobri. Da zaslužujete više.

Kako ostvariti uspjeh u svim segmentima života?

Kako onda ostvariti protočnost u svim segmentima života? Postoji nekoliko načina, različitih u pristupu, ovisno o stupnju vaše protočnosti u pojedinom segmentu. Krenut ćemo od najosnovnijeg:

1. Mentalitet žrtve

Područja života u kojima postoji neprestana borba vođena su vašim suštinskim stavom o sebi kao o žrtvi. Možda ovo niste očekivali, no vjerujte, tako je. Čim postoji bilo kakva borba, mogućnost da ste žrtva je neizbježna. Ako imate stav da ne primate koliko zaslužujete ili ono što zaslužujete, da nemate dovoljno, da ste u bilo kakvom nedostatku, u mentalitetu ste žrtve.

Koji je izvor mentaliteta žrtve? Vjerovanje da ono što se događa leži u izvanjskim okolnostima. Da je uzrok problema loša sreća, krivo mjesto, krivo vrijeme, postupci drugih ljudi. U većini slučajeva, ova su vjerovanja poduprta vjerovanjima da niste dovoljno dobri, da ne zaslužujete, da niste voljeni.

Ako ste uočili navedeni obrazac ponašanja u bilo kojem području života, odmah s istim prekinite. Važno je da svoju snagu povratite sebi, tako što ćete preuzeti odgovornost za sve što vam se događa. To je prvi korak za izlazak iz tog stanja.

2. Kreator života

Preuzimanje odgovornosti podrazumijeva ne samo mentalno prepoznavanje obrasca i znanje o onome što se događa, već i poduzimanje koraka pomoću kojih ćete promijeniti situaciju koja se događa. Preuzimanjem odgovornosti zapravo mijenjate svoj defenzivni stav spram života u stav kreatora života.

žena jesenPostavljanjem ciljeva i donošenjem odluka u mogućnosti ste izmijeniti stvarnost koju živite. Pozicija s koje sada pristupate životu se promijenila. Vi više niste žrtva okolnosti ili loše sreće, već prihvaćate da ste vi ti koji stvarate svoja iskustva i imate snagu i mogućnost pretvoriti svaku odluku u djelo.

Promjenom stava o sebi i svijetu mijenjate svoj život.

No, isto tako je moguće, da ste ostvarenjem postavljenih ciljeva ostali prazni. Da ste postigli sve što ste htjeli, a da unutarnje zadovoljstvo i sreću niste pronašli. Razlog tome je što je odabir vaših ciljeva bio motiviran onime što društvo nalaže. Dobar posao, stan, kuća, vikendica na moru, auto, brak, obitelj, društveni život. Što je od svega toga vaša istinska unutarnja želja i potreba?

Kada su ciljevi motivirani isključivo logičkim postavkama vlastita uma, bez propitivanja svrhe vaše duše, unutarnje zadovoljstvo izostaje.

3. Prepuštanje toku

Sada se prisjetite početka teksta koji opisuje područja života u kojima postoji potpuna protočnost i lakoća. Što mislite zašto ste u tim segmentima svog života toliko slobodni? Zato što imate potpuno povjerenje u sebe, u postojanje, u tok. Možda niti ne promišljate o tome, no tako je. U ovim segmentima života, vaša je kreacija svedena na čisto svjedočenje toka koji ide kroz vas.

Kada ste prepušteni toku, vaše želje za kreacijom su u potpunom skladu sa svrhom vaše duše. Ovdje ste ispunjeni srećom, ljubavlju i radošću, jer radite ono što želite. U vašem radu nema napora, jer osluškivanjem toka i prepuštanjem životu zapravo činite samo ono što je potrebno da bi se tok nastavljao.

Spoznaja da je moguće živjeti život u svim njegovim segmentima, sukladno vlastitoj istini i autentičnosti i u potpunoj protočnosti, u potpunosti oslobađa čovjeka. Stoga, neka vaše težnje i ciljevi budu poduprti vašom istinom. Neka budu izraz vaše duše. Tek kada ćete dušom progovarati kroz svoj život u svim njegovim segmentima, živjeti ćete potpunu lakoću, a unutarnja radost će vas voditi prema ostvarenju života kakav zapravo oduvijek želite živjeti.

Korak dalje u osobnom razvoju

Kao što je već rečeno, postoji mogućnost da ste u pojedinom segmentu svog života zauzeli stav žrtve, u drugom kreatora, u trećem da ste prepušteni toku. Pomirenje svih područja iziskuje rad na sebi i svojoj svjesnosti. Za što bezbolniji i brži prolazak kroz opisani proces, obratite se treneru osobnog razvoja. Trener će vam pomoći da jednostavnije savladate izazove, koji će vam se na putu zasigurno pojaviti.

Više o autorici doznajte ovdje.

Marina Loboja, mindfulness trener i trener osobnog razvoja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci