Zašto moramo biti sami?

Ne volite kad ste sami? Mislite da s vama nešto nije u redu ako ste sami? Jako griješite...

Kad su žene same, s njima nešto nije u redu

Kada ste zadnji put proveli vrijeme sami sa sobom? Ne pričamo o vješanju rublja, odgovaranju na poruke ili kupnji namirnica? Sve je to odgovaranje na potrebe drugih. Vrijeme solo je ono koje puni naš duh i događa se onda kada uslišavamo isključivo svoje potrebe, makar gledali oblake kako putuju po nebu.

Nažalost, mnogo žena si rijetko ugađa takvim trenucima solo lutanja, bilo fizički ili mentalno. I to ne samo jer ne stignu, nego i zato što ih ideja o provođenju vremena sa samima sobom čini pomalo nervoznima.

Američki sociolog i autor knjige „Going Solo“, Eric Klinenberg kaže da još postoji stigma o tome da žene provode vrijeme same. „Mnogi ljudi, a pogotovo žene zadržale su onaj srednjoškolski stav - ako su same u restoranu ili kinu, time signaliziraju da nisu poželjne, uspješne ili zanimljive.“ Žene, dodaje Klinenberg, često i privatno izbjegavaju biti same.

Brkaju samoću s usamljenošću, ili namjerno zaziru od samoće jer ona neminovno donosi trenutke samopromatranja. Drugi pak osjećaju krivnju kada udovoljavaju svojim “sebičnim“ prohtjevima. Ili ako stalno ne obavljaju nešto produktivno osjećaju se lijeno.

Nužno za zdravlje, fizičko i psihičko

Međutim, samotno vrijeme nužno je za naše zdravlje, napominju stručnjaci i tada ne govore samo o duševnom zdravlju. Da navedemo samo neke benefite, solo trenuci poboljšavaju imunosni sustav, kreativnost, kvalitetu sna, pamćenje i razmišljanje. Istraživanja su pokazala da kada opušteno i svjesno dišemo, prefrontalni korteks dobiva predah, a upravo je taj dio mozga odgovoran za nagle i impulzivne odluke.

Zato, što se češće „otkvačite“ od svijeta i svjesno prebivate u trenutku sa sobom donosit ćete bolje odluke, što je, u konačnici dobro i za vas i za vašu obitelj.

Vrijeme osamljenosti poboljšava i pamćenje, pokazala je engleska studija s edinburškog sveučilišta. Ispitanici su trebali zapamtiti informacije o dvije priče koje su netom čuli; nakon što su čuli prvu, sjedili su u zamračenoj prostoriji zatvorenih očiju, a nakon druge odmah su prebačeni na novi zadatak. Ne samo da su zapamtili više detalja iz prve priče, već su ih zadržali u pamćenju nekoliko tjedana.

Sjetite se samo sebe, kada iza sebe imate tjedan koji je protekao u kaosu, žonglirajući između poslovnih, obiteljskih i socijalnih obaveza, koliko toga vam ostaje u sjećanju?

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci