Zašto je smijeh "uvod u vjeru"?

Američki teolog Reinhold Niebuhr napisao je: "Humor je uvod u vjeru a smijeh je početak molitve", otkrijte zašto...

Ajurvedski sustav liječenja uči kako je, za očuvanje zdravlja i dobrog osjećaja važno "hraniti" svih pet osjetila. Također je vrlo korisno kultivirati i naše šesto osjetilo... osjetilo humora.

Svi se suočavamo s poteškoćama i problemima, zapadamo u brige i teške misli. Kad nas nazove dobar prijatelj i s njime se nasmijemo cijeloj situaciji u kojoj se nalazimo, prisjetimo se da postoji više od jednog pogleda na nju. Smijeh mijenja našu perspektivu i otvara nas prema novim mogućnostima. Osjetimo kao da smo iznutra "poškakljani" i povezujemo predidljiv i nekonvencionalan način gledanja na situaciju.

Smijeh nam omogućava da privremeno iskoračimo iz trenutnog stanja i dodirnemo polje svijesti koje je neograničeno i vječno. Američki teolog Reinhold Niebuhr napisao je: "Humor je uvod u vjeru a smijeh je početak molitve."

Smijeh kao lijek

Sa znanstvenog stajališta, smijeh smanjuje lučenje hormona stresa i jača imunološki sustav. Istraživači u Japanu otkrili su da su ljudi s reumatoidnim artritisom koji su gledali "rakugo" ili smiješne priče doživjeli značajno smanjenje bolova i razine hormona stresa, a njihov imunološki sustav je ojačao. Humor može smanjiti anksioznost, ublažiti ljutnju, olakšati depresiju i povećati prag bola.

Naravno, raspravljanje o vrijednosti smijeha jednako je ispunjavajuće kao razgovor o jedenju ukusne hrane ili vođenju ljubavi. Dobrobit nije u opisivanju već u iskustvu, stoga se slobodno prepustite smijehu. Potražite humor u životu i dopustite sebi smijati se glasno kad god vam je nešto zabavno.

* Radite smiješne grimase s prijateljima i članovima obitelji.
* Gledajte komedije braće Marx.
* Posjetite park u kojem se igraju djeca i psi.
* Čitajte smiješne stripove.
* Provodite vrijeme sa zabavnim, zaigranim ljudima. Smijeh je zarazan!
* Ispričajte drugima situacije u kojima ste ispali smiješni.
* Pozovite prijatelje na večer društvenih igara.
* Pričajte omiljene viceve.
* Radite balončiće od sapunice.
* Izvedite neku šalu na račun prijatelja (koji ima smisla za humor).
* Zavrtite hula-hop kolut.
* Iskušajte jogu smijeha
https://www.youtube.…­/watch?v=lGNOF8DVIPQ
* Započnite tuču jastucima.
* Napišite smiješnu priču ili naslikajte nešto smiješno.

Budite kreativni i dopustite sebi učiniti nešto smiješno, neodgovorno i veselo! Ne trebate stalno biti u dobrom raspoloženju – samo se bar jednom dnevno dobro nasmijte "iz trbuha".

Izvor: www.chopra.com

Snježana Krčmar

Ostali članci