Zaključite godinu u pravom tonu

Posljednjih nekoliko dana u godini iskoristite da joj date pečat i pokrenete željene promjene

Na prijelazu godina redovito donosimo odluke o važnim promjenama koje ćemo, kako planiramo, početi prvog dana nove godine. Zašto s pozitivnim promjenama čekati 1. siječnja, pita Heidi Priebe, autorica knjige The Comprehensive ENFP Survival Guide, i predlaže niz načina na koje se godini na izmaku može dati pečat i važnost za naš cjelokupan razvoj.

Donirajte 25 osobnih stvari – odaberite 25 stvari bez kojih možete živjeti – svejedno je li riječ o odjeći, knjigama, kućanskim predmetima… Tako ćete se riješiti viška stvari prije ulaska u novu godinu, a bit ćete mirni jer ćete znati da će one nastaviti upotrebljavati.

Zapišite najmanje 15 najboljih stvari koje ste učinili tijekom godine – kako vrijeme prolazi, obično se zaboravi postignuto pa je takav popis odličan podsjetnik, koji će vas možda i iznenaditi koliko ste toga uspjeli ostvariti.

Zapišite 5 stvari koje ste željeli učiniti tijekom godine, ali niste – potom razmislite kako ćete ih ovaj put uspjeti ostvariti.  

Zahvalite ljudima koji su bili uz vas – sjetite se svojih najlošijih trenutaka tijekom godine i osoba koje su i tada bile uz vas. Pokažite im da ste toga svjesni i iskažite im zahvalnost koju zaslužuju.

Prerežite veze za koje znate da je to potrebno – bilo da je riječ o osobnom odnosu, poslu ili nekoj situaciji koja vas opterećuje, ta vam prtljaga ne treba u novoj godini.

Ispričajte se za pogreške koje ste učinili tijekom godine – nikad nije kasno za ispriku, a kraj godine idealno je vrijeme da iskoristite priliku za to i u novu godinu ne vučete repove prijašnjih pogrešaka.

Oprostite drugima greške koje su učinili tijekom godine – to podrazumijeva svjesnu odluku da otpustite bijes, zamjeranje i okrivljavanje druge osobe. Bez brige, s njom ne morate uspostavljati kontakt ili je vraćati u svoj život – stvar je u tome da jednostavno prihvatite kako je griješiti ljudski te u miru započnete novu godinu.

Prihvatite neuspjehe iz protekle godine – i otpustite ih, zajedno s boli, razočaranjima i zamjeranjima koje su izazvali, kako vam ne bi opterećivali početak nove godine.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci