Vrijeme vam curi kroz prste? Evo kako ga zaustaviti

Imate li problema s upravljanjem vremenom, upitajte se nemate li možda problema s usmjeravanjem pažnje. Ako je to slučaj, mogu vam pomoći sljedeći savjeti:

Zapišite godišnje, mjesečne i tjedne ciljeve. Zapisivanje plana na papiru mnogo pomaže održavanju fokusa. Uvedite naviku kreiranja generalnog plana onoga što želite postići na početku svake godine i rasporedite to po mjesecima. Odredite jedan dan u tjednu (npr. nedjelju) kad ćete napraviti tjedni plan. Svaki dan pogledajte svoj plan i nastojite ga izvršiti.

Uvedite jutarnje rituale. Način na koji započinjete dan uvelike može utjecati na vašu koncentraciju i fokusiranje. Započnite dan pregledom plana, ali i vizualizacijom triju najvažnijih stvari koje želite postići. Na kraju svakog dana dajte si povratnu informaciju i pokušajte idući dan popraviti ono čime niste zadovoljni.

Iskoristite Paretov princip 80/20 u upravljanju vremenom koji kaže da se 80 posto ostvarenih rezultata postiže u 20 posto ukupnog vremena određenog za zadatak. Praktično, to znači da uz 20 posto fokusiranog rada možete postići 80 posto željenog rezultata, odnosno, da je manje produktivnog rada bolje nego više neproduktivnog. Stoga, naučite raditi manje i pametnije. Odredite vrijeme dana kad ste u najboljem stanju za izvršenje teških i zahtjevnih zadataka.

Fokus - unaprijedite najvažniju vještinu današnjeg doba

Savjeti za poboljšanje fokusa

Tehnike poboljšanja koncentracije i fokusa

Vježbe za unapređenje fokusa

Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci