Vježbe za jačanje intuicije

Dobar instinkt u pravilu će vam reći što da radite mnogo prije nego što vaša glava shvati o čemu je riječ. Evo nekoliko vježbica koje izoštravaju intuiciju

VJEŽBA POVEZIVANJA SADAŠNJOSTI S PROŠLOŠĆU
Sjetite se nekog važnog predmeta iz djetinjstva – plišanog medvjedića, šalice za kakao, najdražih cipela... Kad počnete o njemu razmišljati, shvatit ćete koliko asocijacija budi. Vidite li svaku pojedinost i osjećate li isto što ste osjećali u trenutku kad ste taj predmet držali u rukama? Koliko je još zaboravljenih uspomena u vama evocirala i sama pomisao na taj predmet? Cijeli svijet i potpuno zaboravljeno razdoblje života može se evocirati uz pomoć jednog, naizgled beznačajnog predmeta.

VJEŽBA JAČANJA DAHA
Kaže se da svjesno disanje dovodi u vezu sa samom silom života. Sjednite ili stanite u udoban položaj, pazeći da su vam leđa ravna i dobro poduprta. Zatvorite oči i sasvim se usredotočite na disanje dok udišete i izdišete tri vrlo duboka, gotovo pretjerana daha. Kad postanete svjesni disanja, nastavite disati duboko i ritmički, ali ne pretjerano kao prva tri puta.

Sad stavite palac na desnu nosnicu i zatvorite je. Dišite duboko i ritmički kroz lijevu nosnicu. Zatim pomaknite palac i srednjim prstom zatvorite lijevu nosnicu i ponovite postupak. Mijenjajte nosnice barem tri puta, a vježbu ponovite najviše 12 puta ako vam godi. Sad biste se već mogli osjećati ošamućeno, pa nemojte žuriti – krećite se vlastitim tempom i stanite kad god vam se čini prikladnim. Ova vježba pročišćava obje moždane polutke.

Tim su se postupkom s velikim uspjehom koristili i drevni učitelji joge i suvremeni poslovni ljudi. Iskušajte ga u bilo koje doba dana kad želite razbistriti glavu. Brzo će ukloniti mentalne blokove i gotovo vas odmah otvoriti struji intuicije.

VJEŽBA ASOCIJACIJA
Kreativne ideje dolaze iz neopterećenog uma. Kad su prvašićima napisali prve dijelove dobro poznatih poslovica, dobili su neočekivano istinite i duhovite nastavke, poput: Ako laže koza… laže i jarac; Tko pod drugim jamu kopa... bit će jako prljav; Složna braća... na kraju se posvađaju.

Pokušajte i sami s takvim vježbama jer i humor je jedan od načina razvijanja intuicije. I za njega je potrebna sloboda duha. Evo nekoliko početnih izraza koje možete kreativno dovršiti: U laži su...; Vuk dlaku mijenja...; Ispeci pa...; Koliko ljudi...

Pripremila Paula Bobanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci