Vježbanje zahvalnosti

Ono na što usmjeravamo pozornost, uvećava se – jedna je od najpopularnijih mantri novoga doba. Učimo li se zahvalnosti, sve više ćemo je osjećati i sve bolje će nam biti u životu. Evo četiri koraka koji vode do toga

1. Prakticirajte stajalište zahvalnosti

Kad god vam se dogodi nešto dobro i kada to osvijestite, u vama se budi osjećaj da je sve dobro, da ste sigurni, da imate sreće. Prirodna je reakcija osjećaj olakšanja i zadovoljstva. Osvijestivši svaki put kad vam se dogodi dobro, pomoći ćete sebi da se osjećate sretnije.

Počnite stoga vježbati: zahvalite nebesima, Bogu, svemiru svaki put kad se ispuni neko očekivanje, ali i kad izbjegnete nesreću. Uvećajte osjećaj mira i zadovoljstva: dodatno obećajte da ćete se nekomu odužiti, da ćete primljenu milost poslati dalje. Tako i ljubav cirkulira.

2. Blagoslovite neprijatelja

Pokazujte sućut i opraštajte. Izazov koji nosi ovaj savjet jest u tome da otvorite srce koje je povrijeđeno. Ali tek kada razvijete svijest o tome da je milost koju na taj način dajete zapravo izravno usmjerena prema vama, uspijevate osjetiti svu blagodat nevezivanja uz povrede.

Time ne samo što dugoročno odbacujete negativne emocije, već dižete vlastitu vibraciju. Privlačite drukčije ljude. Mudrost koja razlikuje mučenika i obično ljudsko biće jest u tome da reakciju na povredu koju prirodno osjetimo (bilo koju negativnu emociju) izbacimo ne šteteći nikomu, pritom se ne vezujući uz tu emociju, čime joj dopuštamo da prođe.

3. Budite blagi

Odustanite od osvete. Umjesto napada kao najbolje obrane, jasno i konstruktivno iskažite svoje potrebe, istodobno uvažavajući potrebe drugih. Blagost tada postaje prirodni odgovor vašeg bića drugom biću. Proaktivni ste, znate što želite i uviđate potrebe drugih, no odričete se potrebe da uvijek budete u pravu.

Život bez natjecanja s drugima otvara put kreativnom suživotu čija je posljedica stvaranje. Kad živite bez osjećaja ugroženosti, ali i bez potrebe kažnjavanja drugih, živite u miru, a vaša temeljna misao nije napad je najbolja obrana, nego što želim sebi, želim i drugima.

4. Budite zahvalni za male, naoko nevažne stvari

Legnite navečer u krevet i prije sna prisjećanjem na protekli dan ili molitvom prođite situacije u kojima ste bili: sjetite se da volite svoj posao, da su vam djeca zdrava, da već dugo imate iskrene prijatelje. Da niste u dugovima ili da dug možete vratiti. Budite zahvalni za sve „male stvari“ od kojih je satkan život.

Kada riješite neku muku i padne vam kamen sa srca, lako je biti zahvalan, to može svatko, a velik broj ljudi to i čini. Čudo koje se događa kada živimo u zahvalnosti je u tome što se dobro na koje usmjerimo pozornost uvećava.

 

Model: Rafael F. (Talia)

Tatjana Divjak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci