Vježba koja olakšava donošenje odluka

Danas je pregršt načina koji nam mogu pomoći u sazrijevanju i rastu. Pa iako je dobro imati stručnu podršku, naša suradnica dr. Nada Kaiser, psihoterapeutkinja, life coach i trenerica NLP-a kaže da neke metode možemo iskušati i sami...

Svakodnevno donosimo niz odluka. Malih i velikih, lakih i teških. Za one veće i teže ipak je preporučljivo prvo dobro promisliti jer nam mogu promijeniti smjer života. Ova je metoda posebno korisna ako nikako ne možete donijeti odluku i neizvjesna vam situacija stvara unutarnju agoniju. Koristi se u coachingu kada klijent treba donijeti odluku, no primijeniti se može i samostalno.

Kako napraviti vježbu

Napišite svoj specifični problem, tj. dvojbu na papir. Zamislite da ćete problem riješiti tako da sebi postavite pitanje na koje ćete moći odgovoriti sa „da“ ili „ne“ (npr. hoću li potražiti novi posao?, hoću li ostati u braku?). Uzmite u obzir oba moguća odgovora. Zapitajte se što za vas znači ako kažete – da. Zapišite sve što vam padne na pamet vezano uz taj odgovor. Ponajprije se zapitajte čega će biti ako vaša odluka bude – da. Čega neće biti ako vaša odluka bude – da. Isto učinite i ako je vaša odluka – ne.

Nakon te vježbe nije nužno odmah odlučiti. Preporučujem vam da u mislima ponesete činjenice koje ste osvijestili ovom vježbom. Naš um sve to prerađuje, slaže, zbraja i tako stvara jasniju sliku i kvalitetnija rješenja, jer se ovom metodom može sa svih strana sagledati i problem i odluka.

Nada Kaiser

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci