Umorni ste od potjere? Možda je vrijeme da odustanete

Dok smo u potrazi za savršenstvom, u ljubavnom životu, karijeri ili bilo čemu drugome, mi zapravo tragamo za osjećajem kontrole koju kao ljudska bića nemamo. Kad prestanemo tražiti kontrolu, postajemo slobodni uživati u stvarima koje nam se događaju...

Čudan, ali istinit paradoks

Onog trenutka kada prestanemo tragati za nečime – savršenim partnerom, poslovnim unapređenjem, stanom iz snova – to napokon i pronađemo. Žudimo za tim stvarima, ponekad i godinama, uvjereni da naša sreća ovisi o njima. Postajemo frustrirani i zapostavljamo sve ostalo u životu te propuštamo priliku biti sretni u sadašnjem trenutku. Potpuno se iscrpljujemo. Previše se trudimo.

Nakon nekog vremena, ne preostaje nam drugo doli odustati od potjere za savršenstvom i početi tražiti prihvaćanjem.

Ironično, čim odlučimo da su nam te stvari za kojima tragamo zapravo nepotrebne… one se pojave.

Je li ovaj fenomen nekakva magija – ili je zapravo sve stvar naše percepcije.

Lažan osjećaj kontrole

Kada otvorimo srca prema prihvaćanju, napokon možemo uživati u onome što nam život nosi, umjesto da ganjamo nešto što ne nosi.

Dok smo u potrazi za savršenstvom, u ljubavnom životu, karijeri ili bilo čemu drugome, mi zapravo tragamo za osjećajem kontrole koju kao ljudska bića nemamo. Kad prestanemo tražiti kontrolu, postajemo slobodni uživati u stvarima koje nam se događaju. U tome možemo pronaći zadovoljstvo i ispunjenje kakvo nam onakva vrsta kontrole nikada ne bi mogla pružiti.

Ljudi imaju tendenciju pripisivati si više zasluga no što bi trebali. Mislimo da znamo što je najbolje za nas. Mislimo, primjerice: “Kada upišem fakultet, bit ću sretna.“ Naše želje možda idu u dobrom smjeru, ali misli i njihova najveća greška ostaju iste: “Kad zatrudnim, kad zaradim dovoljno novca, kad smršavim 10 kilograma, kad upoznam pravu osobu…“

Ovakve misli su potpuno uobičajene, pa čak i očekivane i neizbježne u ljudskom životu.

No koliko često je takvo razmišljanje urodilo plodom?

Što ćete odabrati?

Traganje za nečime što nemamo ne donosi sreću. Sreća dolazi kada prigrlimo i njegujemo ono što imamo.

Možda vaš biološki otac nije najbolji na svijetu, ali ste zauzvrat dobili divnog očuha, voljenog djeda ili drugi muški uzor u životu. Vaš je izbor hoćete li tragati za lošom vezom ili njegovati zdravu vezu.

Možda ste oduvijek sanjali o utjecajnoj karijeri i samačkom životu u velegradu, a umjesto toga čekate četvrto dijete.

Možete odabrati biti sretni i ispunjeni obiteljskim životom ili ga možete zanemariti zbog potrage za nečime što nije realno.

Naše viđenje onoga što smo nekada mogli imati, često je potpuno precijenjeno. Ono bi nam donijelo sreću tek u rijetkim slučajevima, ako ikad i jest.

Srećom, stvaran život je ovdje i on nam može donijeti tu sreću.

U ljudskoj je prirodi tragati za nečime što nemamo, ali to nije put koji nam na bilo kojoj razini donosi sreću i ispunjenost. Moramo promijeniti fokus. Gledati stvari koje nam se zaista događaju.

Razmislite o svojoj vezi, neočekivanoj sreći i svojim prirodnim talentima. Da li ih njegujete ili ih svjesno zanemarujte zbog nečega što nije stvarno? Kad počnete cijeniti blagoslove u svojem životu, otkrit ćete da ste puno bogatiji nego što vaš nemiran um smatra.

Izvor: iheartscience.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci