U ljubavi sami sa sobom

Pozitivne promjene u životu ne možemo postići ako se prema sebi odnosimo neprijateljski i ako se neprestano osuđujemo. Stoga vježbajte blagost prema sebi i budite prema sebi onakvi kakvi biste bili prema najboljem prijatelju

Ljubav raste samo u pozitivnoj atmosferi, ne samo ona prema drugim bićima nego i prema nama samima. Stoga ne budite negativni i grubi prema sebi. Evo savjeta kako uspostaviti dobar odnos sa samim sobom.

Ne kritizirajte se

Ako se kritizirate, ne možete unijeti pozitivne promjene u život. Za početak, prihvatite sebe takve kakvi jeste. Koliko god bilo osobina i postupaka na koje niste ponosni, sjetite se da ste uvijek radili najbolje što ste znali i umjeli. Postanite sebi podrška!

Budite strpljivi

Za svaku promjenu i uvođenje noviteta treba vremena, pa tako i za prihvaćanje novih ideja i stavova. Imajte srpljenja na svom novom putu i zato budite nježni i dobronamjerni prema sebi. Zamislite da netko vama blizak kreće u nešto sasvim novo. Ako mu ne ide od prve, sigurno ne biste bili grubi prema njemu. Zašto biste to onda činili sebi?

Pohvalite sebe

Svaku pa i najmanju stvar koju dobro učinite iskoristite da pohvalite sebe. Odajte si priznanje za sve što ste do ovoga trenutka učinili. Počnite primjećivati sitnice koje svakodnevno uspješno obavljate, ali uzimate ih zdravo za gotovo i ne vrednujete kao nešto važno. To jest važno, kao i sve ostalo što ste u životu postigli!

Dopustite si da kažete – ne

Poštujte svoje vrijeme. Poštujte svoje osjećaje. Ne budite uvijek i svima na raspolaganju. Ne govorite 'da' ako vam se cijelo biće buni protiv toga. Slobodni ste donijeti odluku koja je u skladu s vama kao osobom i vašim mogućnostima. Ne prelazite preko sebe. Kad vide da poštujete sebe, i drugi će vas više uvažavati.

Ne odgađajte

Nemojte govoriti da ćete voljeti sebe nekad u budućnosti – kad izgubite višak kilograma, kad dobijete novi posao ili kad započnete novu vezu... Učite to činiti odmah. Eksperimentirajte. Posvetite si pažnju. Nemojte zanemarivati ono što vam sad treba.

 

Siniša Ubović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci