Trud se na kraju uvijek isplati

Svi iz roditeljskog doma nosimo razna uvjerenja kojih najčešće nismo svjesni. Ovisno o obitelji, ona su pretežno pozitivna ili negativna. Otkrijte ih i uklonite ona koja vas ograničavaju

Filozof i psiholog

Kada sam bila dijete, u kući me krasio epitet „filozofa“. To za mene nije bio pogrdan naziv, dapače, kada bi mi se god netko od ukućana obratio s „filozofe“, moj ponos je rastao. Možda tada još nisam znala značenje te riječi, ali mi je zvučala dobro. Kasnije, kada sam otkrila tko su bili pravi filozofi, shvatila sam da filozof ne može biti netko tko nije elokventan, koga ne zanimaju pomalo apstraktne stvari. I tako sam još ponosnije prihvatila tu ulogu filozofa u kući.

Iako nisam završila filozofiju, postala sam psiholog. I nisam otišla tako daleko od svoje prvobitne struke – ta i psiholozi ponekad filozofiraju. No katkad se pitam što bi bilo da sam odrastala u nekoj drugoj obitelji, da nisam imala stimulativno okruženje, da moja obitelj nije podržavala upis na fakultet i da u konačnici tijekom cijelog svog školovanja (a i danas) nisam imala uvjerenje da se trud isplati.

Znanje ti nitko ne može oduzeti

Bilo je teških razdoblja u životu – u nekima se znalo dogoditi da sam bila na rubu posustajanja jer sav moj trud nije davao rezultate. Ali ipak je na kraju prevagnulo čvrsto ukorijenjeno uvjerenje – trud se (na kraju) isplati. I sada bih mogla reći da je to zaista tako, da se zaista isplatio.

Svi mi iz roditeljskog doma nosimo neka uvjerenja – bilo o sebi samima (ja sam filozof), o tome kako stvari u životu funkcioniraju (trud se isplati, znanje ti nitko ne može oduzeti), o životu samom (život je lijep), itd. Često nismo ni svjesni da smo preuzeli uvjerenja svojih roditelja i da po njima živimo i funkcioniramo. I smatram da ih nije ni potrebno osvještavati ako prolazeći kroz život dolazimo do rezultata (na dobar način za sebe i druge) te imamo lijep, sretan i ispunjen život.

Uvjerenja koja ograničavaju

No nažalost, uvjerenja ne moraju uvijek biti podržavajuća. Potpuno nesvjesno, preuzmemo i ona uvjerenja koja nas na neki način u životu ograničavaju. Ako živim s uvjerenjem da sam smotana, vjerojatno si nikada neću ni dati priliku baviti se nekim sportom. I možda zbog toga patim i zavidim svima kojima je majka priroda podarila spretnost (i usto brišem da se i ta „prirodno talentirana“ osoba morala itekako truditi i vježbati da bi došla do rezultata).

Ako pak smatram da bez obzira na trud nikada neću uspjeti u životu – ta onda zasigurno i neću jer neću ni probati učiniti nešto da bih uspjela. I bit ću ljuta. Jer drugi imaju sreće, bogate roditelje, podršku okoline...

Sagradite sami sebi odskočnu dasku

Kada sam krenula na edukaciju iz neurolingvističkog programiranja, shvatila sam koliko sam se u životu ograničavala zbog potpuno neutemeljenih uvjerenja. Osvještavanje, pogled iz drugog kuta i vraćanje u uzrok pomogli su mi da ih odbacim i usmjerim se na ono što me u životu podržava.

I iako vjerujem da naš razvoj nikada nije završen i da svakog dana možemo naučiti nešto novo, smatram da mi je rješavanje te teške prtljage u obliku ograničavajućih uvjerenja bila velika odskočna daska u životu. I sigurna sam da svatko od nas može sebi sagraditi tu dasku.

Kako prepoznati i elimiminirati ograničavajuća uvjerenja, kako znanja o tome iskoristiti u radu s klijentima čiji problemi većinom imaju korijenje u uvjerenjima koja nose iz roditeljskog doma, saznajate na opsežnoj edukaciji iz neurolingvističkog programiranja „Primjena NLP-a u terapijskom i savjetodavnom radu“. Ako ste zainteresirani za NLP, sve informacije doznajte na stranici www.budisvoj.eu.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener, www.budisvoj.eu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci