Tri znaka da svoje osobine projicirate na druge

Sigurno vam se više puta dogodilo da vam netko pripisuje vlastite negativne osobine. A vjerojatno ste i sami to nesvjesno radili, a onda tek poslije osvijestili da ste nekome zapravo „prišili“ nešto svoje, kaže psihologinja Tomica Šćavina u članku o projekcijama u listopadskom broju Sense. Potražite njezin tekst u Sensi, a mi vam donosimo tri važna znaka prepoznavanja...

Baš kao što projektor izbacuje sliku na platno, tako i mi na druge projiciramo neke svoje slike, vjerujući da pritom gledamo u njih, a zapravo gledamo u negirane, odbačene dijelove sebe. To radimo prilično često – predajemo svoje nesvjesne paketiće drugima – i možemo reći da je to normalno, ljudski, osim kada su projekcije izrazito snažne pa ne samo što kompliciraju odnose nego uništavaju i jednu i drugu stranu, i „projektore“ i „platna“.

Pripisivanje kvaliteta

Kada netko projicira, uvjeren je u svoju sliku. Na primjer, ljubomoran muškarac koji ženu vidi nevjernom, može zapravo sam biti sklon prijevari ili flertu. Ili, možete biti uvjereni da je vaša prijateljica postupila sebično jer vam nije napravila neku uslugu, a zapravo je bilo sebično od vas tražiti od nje takvu uslugu. Primjera je bezbroj – od situacija u kojima netko kritizira vaš fizički izgled, a zapravo je sam nezadovoljan svojim izgledom, pa do situacija u kojima si ne možete priznati da vam se netko ne sviđa i da ga želite odbaciti pa onda projicirate da se vi ne sviđate njemu i da on odbacuje vas.

Osim negativnih, skloni smo projicirati i pozitivne karakteristike. To se obično događa pri zaljubljivanju. Recimo, potencijalnog partnera vidimo sposobnim, suosjećajnim, kreativnim ili inteligentnim, a on se poslije pokaže neambiciozan, nezainteresiran i dosadan. To se redovito događa kada, zbog pomanjkanja osjećaja vlastite vrijednosti, ovakve kvalitete nismo u stanju sagledati i njegovati u sebi.

Tri glavna znaka za prepoznavanje negativne projekcije

  • Žučno kritizirate nekoga, a kada malo bolje razmislite, tu biste kritiku mogli uputiti i sebi.
  • Previše razmišljate o tome kako je netko loš i to razmišljanje je pomalo opsesivno i prilično naporno.
  • Dok razmišljate o nečijim negativnim osobinama i nižete scenarije koji bi te osobine mogli potvrditi, u prsima ili trbuhu osjećate tvrdoću, žarenje, skučenost ili bol.

Tri glavna znaka za prepoznavanje pozitivne projekcije

  • Imate osjećaj da vam se ta osoba uvukla pod kožu i da ste povezani na neki mističan način.
  • Ne možete obuzdati maštanje o tome kako vas ta osoba vidi pametnima, lijepima, zanimljivima. profinjenima, sposobnima, kreativnima...
  • Toliko pozornosti posvećujete toj osobi da ste rastreseni, zanemarujete posao i ne možete jasno misliti.


Tekst u cjelini pročitajte u novoj Sensi, listopad 2014.

Tomica Šćavina, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci