To je priča koja se ne treba dogoditi! - naučite preusmjeriti negativne misli

U lošim životnim razdobljima lako je upasti u spiralu negativnih misli – što možemo učiniti da ih neutraliziramo i oduzmemo im moć nad svojim životom?

Ne trebamo nijekati loše, ali ga ni potencirati

Većina nas katkad u životu kao da upadne u negativnu rutinu, stoga moramo naći način da neutraliziramo misli koje nas uznemiruju, da im oduzmemo moć te pokrenemo spiralu pozitivnog načina razmišljanja u kojem pozitivne misli daju pozitivne rezultate, kaže Jayme Barrett, stručnjakinja i savjetnica za feng shui.

I dodaje kako svaki dan obećava nove prilike za to. To ne znači, ističe, da trebamo nijekati ako se nešto negativno doista događa u našem životu, no moramo izbjeći neprestano u glavi vrtjeti uznemirujući scenarij jer teško je napraviti korak naprijed ako upadnemo u spiralu negativnih misli. Važno je biti svjestan realnosti svoje situacije, no valja imati kontrolu nad vlastitim umom odbijajući zamišljati najgore.

Pozitivna spirala

Budućnost se tek treba dogoditi, stoga je važno zamišljati kako se stvari odvijaju na najbolji mogući način te poduzeti pozitivnu konkretnu akciju usmjerenu prema željenom ishodu. Pokušajte negativne fantazije nadjačati pozitivnima. Mnogi ljudi imaju osjećaj da pozitivne vizualizacije nisu realne, ali nisu svjesni da ni kad su u negativnoj spirali koja ih vuče dolje također nisu u realnosti.

Zato kad god možete, uložite napor da budete u pozitivnoj spirali. I zapamtite: imate moć nad svojim mislima, ističe J. Barrett te navodi svoje dvije omiljene tehnike uklanjanja negativnosti, koje preporučuje u trenucima kad smo uplašeni, pod stresom, neraspoloženi ili tjeskobni.

Izbriši, izbriši!

Prva je tehnika preuzeta od afričkog plemena o kojem su pisali Joel i Michelle Levey u knjizi Živjeti u ravnoteži (Living in Balance). U tom plemenu djecu od najranije dobi uče da budu svjesna svojih misli. Ako, primjerice, nekog obuzme zla slutnja "Što ako je iza onog drveta lav koji će me pojesti?", naučen je prepoznati negativnu misao i na nju odgovoriti govoreći sam sebi: "To je priča koja se ne treba dogoditi!" Jednako tako kad krenete putem pesimističnog zdvajanja "što ako…" – stanite i recite glasno: "To je priča koja se ne treba dogoditi!" Preusmjeravajući svoje misli, osjetite ćete veliku razliku.

Drugi jednostavan način uklanjanja negativnih misli je govoreći: "Izbriši, izbriši!" Pritom prelazite rukom po zraku kao da negativnu misao brišete sa školske ploče. Ova tehnika omogućuje prekidanje trenutačnog stanja promjenom akcije i/ili onoga što se izriče. I doista djeluje, uvjerava J. Barrett: "Prestanite se doživljavati tako ozbiljno. Zabavite se ostajući pozitivni."

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci