Sve maske manipulatora - prepoznajte ih i zaštitite se!

Oni su među nama, hrane se tuđim nesigurnostima i preuzimaju zasluge za tuđa postignuća. Njihove žrtve mogu prolaziti kroz vrlo teška psihološka stanja, a posljedica je loša kvaliteta života, čak i bolest. Kako prepoznati manipulatora i suprotstaviti mu se savjetuje leadership coach Mirta Fraisman Čobanov

Svi ponekad manipuliramo, ali manipulativna osobnost je drugo

Svi smo mi manipulatori do neke mjere i ponekad manipuliramo svojim riječima, postupcima i ponašanjem. Međutim, kad govorimo o manipulatorima, mislimo na ljude koji to čine često i pritom nanose veliku štetu drugima. Nikako ne treba brkati manipulaciju koja predstavlja samo prolazno ponašanje i manipulativnu osobnost. Manipulator manipulira zato što ne može drugačije – to je njegov obrambeni mehanizam. Ponekad to čini svjesno, a ponekad nesvjesno.

S druge strane, afirmirana osoba jasno izražava svoje stavove, potrebe, zahtjeve i osjećaje te pritom ne omalovažava i ne podcjenjuje druge.

Ono što nikako ne želi da znate

Iako može odavati drugačiji dojam, manipulator duboko u svojoj nutrini nema povjerenja u sebe te se često osjeća nevrijedno i nedostatno. Njegova glavna zadaća jest uvjeriti vas u suprotno, pri čemu može ostavljati dojam kako savršeno zna što čini. Ako ste sami nesigurni u sebe, vašu će nesigurnost nanjušiti kao vampir krv te će dati sve od sebe kako biste povjerovali u sliku njega kao samodostatnog, moćnog i snažnog.

Ono što ne želi da znate i što skriva kao zmija noge jest činjenica da ste mu osobno važni. Naime, potrebni ste mu kao predmet omalovažavanja kako bi sam sebi dokazao da je inteligentniji, plemenitiji, kompetentniji, nesebičniji, obavješteniji i učeniji od vas. Stoga vas pomno promatra, provjerava i nastoji otkriti vaše slabosti i nedostatke.

Brojna lažna lica

Manipulator u svojoj nutrini vjeruje kako će razotkrivanjem vaših mana prikriti svoje. Kad god može, prebacit će na vas svoje pogreške i propuste i pozvati vas na odgovornost. Krajnji cilj mu je dokazati da ste vi osoba koja ima problema. Kad mu to uspije i kad sruši vaše povjerenje u sebe, upisuje još jednu pobjedu u knjigu svog ega i na lovorikama vašeg poraza gradi palaču svojih budućih pobjeda.

Kad govorimo o onima koji to svjesno čine, riječ je o manipulatorima koji se skrivaju pod različitim maskama. Također, majstori su nad majstorima u umijeću korištenja brojnih lažnih lica, već prema tome o kojoj se osobi ili situaciji radi, odnosno koji su si cilj zadali.

20 znakova po kojima ćete prepoznati manipulatora

6 najčešćih vrsta manipulatora

Kako se zaštititi od manipulatora?

Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci