Strategije koje vam pomažu ostati na pravom putu

Naš se život sastoji od navika i rituala. Svakodnevno trebamo fizičku energiju, mentalnu jasnoću i emocionalnu ravnotežu kako bismo se nosili sa svime što nam se nađe na životnom putu. Briga o sebi, odnosno rituali, jedna su od tajni svladavanja izazova. Dnevni rituali pomažu nam da ostanemo na pravom putu i krećemo se prema naprijed čak i u najtežim trenucima. Isprobajte naše savjete i uživajte u svakom novom danu...

U svakoj situaciji, u svakom trenutku, imamo izbor kako ćemo odgovoriti ili reagirati. Možemo izabrati tragati za svjetlom i preusmjeriti svoj put kada se nađemo u tami. To je unutarnji posao – izabrati reakciju. Isprobajte neke od ovih rituala koji vam mogu pomoći da ostanete usredotočeni i uravnoteženi:

1. Popijte čašu vode nakon buđenja

Kada se ujutro probudite, popijte čašu vode, po mogućnosti s malo limuna. Zašto? Zato što tijelo tijekom noći gubi vodu i potrebna mu je hidratacija. Mnogi ljudi piju premalo vode. Iznenadit ćete se koliko ovaj mali ritual pomaže da svježi započnete dan. Isto tako, jutro je odlično vrijeme za izgovaranje afirmacija.

2. Pokažite zahvalnost

Isprobajte tehniku Boba Proctora: Svakog jutra zapišite 10 stvari na kojima ste zahvalni. Zatim kratko meditirajte i zatražite vodstvo za taj dan. Pet minuta vam je sasvim dovoljno za meditaciju, a toliko vremena nije teško izdvojiti. Osjećat ćete se zadovoljno i bit ćete puni energije. Isto tako, kada se tijekom dana osjećate iscrpljeno i bezvoljno, posegnite za svojim “dnevnikom zahvalnosti“ i pročitajte što ste zapisali. Pomoći će vam da se osjećate bolje.

3. Čitajte

Svakog jutra odvojite 10 do 15 minuta za čitanje nekog pozitivnog štiva. To može biti poezija, inspirativni citati i bilo što vas veseli. Ovo, u kombinaciji sa savjetima pod brojem 2, utire put dobrom danu. Bez obzira na okolnosti, nemojte dopustiti vanjskim uvjetima da kontroliraju vaše osjećaje. Pronađite nešto što vas inspirira i čitajte to svakoga dana.

4. Krećite se

Svima je potrebno kretanje. To ne znači da morate provoditi sate u teretani. Možete plesati u svom dnevnom boravku, prošetati po naselju, možete raditi što god želite – samo se krećite. Redovito kretanje važno je za zdravlje, ono podiže energiju, popravlja raspoloženje i oslobađa nas stresa.

5. Top šest ciljeva

Navečer napravite popis šest stvari koje ćete napraviti idućeg dana. Odredite prioritete i krenite u akciju. Bit će dana kada nećete uspjeti ostvariti svih šest ciljeva, pa one koje niste uspjeli ostvariti prebacite za idući dan. Neka ih uvijek bude šest, ne više. Ako ste primjerice dvije stvari prebacili na idući dan, dodajte na popis samo četiri nova zadatka. Neka vam cilj bude izvršiti sve što ste si zadali. To će vam pomoći da ostanete usredotočeni i da napredujete. Drugim riječima, djelujte.

6. Osvrnite se na protekli dan

Kako biste dan završili na jednako pozitivan način na koji ste ga i započeli, osvrnite se na dnevne događaje. Zapitajte se: “Što je prošlo dobro?“, “Što mogu poboljšati?“. Ako se dogodilo nešto što je bilo lošije od odličnog, gledajte na to kao na priliku za učenje i nastavite dalje. Za kraj, izgovarajte pozitivne afirmacije prije odlaska na počinak. Na taj ćete način napuniti um konstruktivnim mislima o skladu, zdravlju, miru, radosti i obilju.

Izvor: proctorgallagherinstitute.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci