Što vaše tijelo kaže o vašim financijama?

Razgovori o novcu najčešće nisu ugodni, ali katkad su neizbježni – a bit će lakši osjećate li se uravnoteženo. Pronalaženje ravnoteže tijekom takva razgovora s partnerom, obitelji ili poslovnim suradnikom olakšava ova tehnika osluškivanja tijela. Ta jednostavna praksa može vam dati dobrodošlu potporu u interakcijama vezanim uz novac, navodi Bari Tessler, financijska terapeutkinja te autorica programa i knjige The Art of Money...

Koliko cijenimo sebe, toliko novca imamo

Prije no što počnete, dopustite si trenutak za stanku i tišinu. Ako vam odgovara, možete zaklopiti oči, ali ih i držati otvorenima. Potom počnite zamjećivati i slušati bilo što što se događa u vašem tijelu, upućuje Bari Tessler. Ona ističe da je to sjajan alat koji nam pomaže da budemo prisutni te "učimo o svojoj novčanoj priči i novčanim obrascima da bismo mogli krenuti prema razumijevanju, opraštanju i novčanom iscjeljivanju".

  1. Najprije zamijetite na tjelesnoj razini kako ste sjeli: sjedite li uspravno, jeste li leđima oslonjeni na naslon stolice, dodiruju li vam stopala tlo... Samo primjećujte.
  2. Potom zamijetite bilo kakve osjete u svome tijelu od mirovanja ili pokreta, držanja, opuštenosti ili napetosti. Podižete li nesvjesno ramena, jesu li vam prsa napeta, osjećate li titranje u trbuhu...?
  3. Dopustite si zamijetiti bilo kakav osjećaj koji trenutačno postoji. Svi su oni u životu dobrodošli. Kad se spremate razgovarati o novcu, što zamjećujete u tom trenutku? Je li to gnjev? Ili pak tjeskoba, nervoza? Je li možda zamjetna pospanost ili osjećate da se isključujete? Koji je osjećaj upravo sada zamjetan? Neka je ovdje, kakav god da jest.
  4. Također si dopustite zamijetiti i što se događa s dahom. Je li cjelovit i dubok, dišete li duboko iz trbuha kroz srce? Ili je plitak i dišete "iz grla"? Samo budite otvoreni, primijetite.
  5. Na posljetku, dajte si trenutak da samo zamijetite misli koje vam ovog trenutka prolaze kroz glavu. Samo ih gledajte kako prolaze. Koje se riječi, rečenice, pojavljuju ovog trenutka kad znate da je pred vama razgovor o novcu, ili se spremate ući u trgovački centar, ili pogledati svoje račune...?
  6. Kada završite "provjeravanje" tijela, možete upitati sebe postoji li kakva prilagodba koju možete učiniti ovog trenutka kako biste sebi dali potporu. Primjerice, bi li vam pomoglo da dublje dišete, iz trbuha, ili opustite čeljust?

Izvor: mindful.org

Pročitajte i:

14 minimalističkih savjeta za više novca

Izbjegnite svađe s partnerom zbog novca

10 koraka za privlačenje obilja u život

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci