Što ste u teškim situacijama - krumpir, jaje ili kava?

Ova kratka, mudra pričica potaknut će vas na razmišljanje o tome kako se odabirete suočavati sa izazovima života...

Kći se žalila ocu kako je njen život grozan i jadan, te je govorila da ne zna kako će to sve izdržati. Bila je umorna od borbe i neprestanih problema koji su se nizali jedan za drugim. Njen otac, kuhar, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio na štednjak. Kad je voda zavrila, u jedan je lonac stavio krumpir, u drugi jaja, a u treći zrna kave. Pustio ih je da kuhaju neko vrijeme, ne govoreći svojoj kćeri ništa. Ona je gunđala i nestrpljivo čekala, pitajući se što njen otac sad izvodi.

Dvadesetak minuta kasnije isključio je štednjak, izvadio iz lonaca kuhani krumpir i jaja, a kavu natočio u šalicu. Okrenuo se kćeri i upitao je: „Što vidiš ovdje?“

„Krumpire, jaja i kavu,“ odvrati ona nervozno.

„Pogledaj bolje,“ reče on, „i dodirni krumpire“. Ona to učini i zaključi da su krumpiri mekani. Otac joj zatim reče da uzme jaje i oguli mu ljusku. Primijetila je da je jaje tvrdo kuhano. Naposlijetku, on zatraži kćer da popije gutljaj kave. Ona posluša i licem joj se razlije osmijeh zadovoljstva.

„Što sve to znači, oče?“ upita ona.

On joj objasni da su krumpiri, jaja i zrna kave bili suočeni s istim izazovom – ključalom vodom. No, svaki je reagirao drugačije. Krumpir, koji je bio tvrd i nepopustljiv, postao je mekan i slab. Jaja su bila krhka, meku unutrašnjost štitila je tanka ljuska, a nakon izlaganja vreloj vodi, unutrašnjost jajeta postala je čvrsta. A zrna kave su bila jedinstvena. Nakon kuhanja u vreloj vodi, promijenila su vodu i stvorila nešto novo.

„Što od ovoga si ti?“ upita on svoju kćer. „Kad izazov pokuca na tvoja vrata, kako reagiraš? Jesi li krumpir, jaje ili zrno kave?“

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci