Što reći osobi kojoj je teško?

Kada netko do koga nam je stalo proživljava teško razdoblje – ozbiljnu bolest, poteškoće u vezi, gubitak posla, razvod, smrt voljene osobe – normalno je da se osjećamo čudno i nelagodno. Često mislimo: Što mogu učiniti? Što da kažem? Što ako samo još pogoršam situaciju? Možda da se maknem... Ovo je nekoliko ideja koje mogu pomoći...

Svi smo bar jednom u životu doživjeli taj osjećaj nemoći, nedostatka odgovarajućih riječi ili djela kada netko koga volimo pati. Ponekad, u nedostatku boljih opcija, odaberemo ne učiniti ništa. Kako to promijeniti?

Pokažite empatiju i učinite nešto jednostavno

Zagrlite osobu i recite joj "Žao mi je", ili "Molim se za tebe i volim te". Ne uspoređujte tuđe patnje s patnjom osobe koju pokušavate utješiti i nemojte umanjivati njenu bol. Izbjegnite rečenice poput "Moglo je biti gore", "Vrijeme liječi sve rane", "Sve je to dio šire slike, nemoj brinuti", "Nećeš vjerovati što se dogodilo mom susjedu...", "Nije to tako strašno" ili bilo što drugo što sugerira da je to kako se osoba trenutno sjeća pogrešno. U redu je žaliti.

Ponudite pomoć

Kada ponudite da joj u nečemu pomognete, prepustite osobi da na pomoć pristane ili je odbije. Budite jasni oko toga kakvu pomoć nudite – obavljanje kupovine, čuvanje djece ili šetanje psa. Možete pripremiti ili donijeti obrok. Što god da ponudite, ako vas odbije, nemojte se uvrijediti.

Podržite, nemojte popravljati

Telefonski poziv, sms poruka ili jednostavna, ohrabrujuća poruka napisana na papiru, mogu puno značiti. Oduprite se potrebi da popravljate situaciju umjesto te osobe. "Ti sad trebaš učiniti ovo..."

Budite prisutni i voljni slušati

Jednostavno budite uz osobu koja je u boli. Dajte joj do znanja da ste tu za nju i još uvijek ste dio njenog života. Iznad svega, slušajte je ako želi pričati o tome kako se osjeća. Želi li šutjeti, sjedite uz nju u tišini. I dalje ne popravljajte ništa. Recite samo "To je grozno i žao mi je što prolaziš kroz to." Sama vaša prisutnost i vrijeme koje posvećujete osobi kojoj je teško, najviše pomažu.

par

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci