Što je za vas uspjeh?

Prvi korak prema uspjehu je definiranje vrijednosti koje nas do uspjeha vode...

Za svakoga nešto drugo

Za jedne je uspjeh stalno učenje, ići stalno naprijed, raditi stvari koje vole, a za druge je uspjeh neovisnost, dobro materijalno stanje, sigurnost. Za treće je uspjeh kad mogu pomoći drugima, biti korisni, kad mogu nadahnuti nekog ili popraviti nešto što je pokvareno. Četvrtima, pak, uspjeh je hedonizam, kontemplacija, totalna sloboda.

Ima i onih za koje je uspjeh prevariti sustav, preoteti nekome ženu ili muža, obrnuti igricu, prevariti državu ili pak osvojiti medalju, letjeti na 10.000 metara, skočiti padobranom ili odgojiti troje djece.

Što je zajedničko ovim definicijama? Sve su to vrlo jasne i legitimne definicije uspjeha. Po čemu se one onda razlikuju? Po viziji i vrijednostima koje vode k ostvarenju cilja. Vizija uspjeha promjenjiva je kategorija; mijenja se tijekom života kako nam se mijenjaju vrijednosti i prioriteti.

žena posao

Pet najvećih snaga

Prvi korak prema uspjehu je definiranje vrijednosti koje nas do uspjeha vode. Razmislite na trenutak o tome što znate o sebi i odaberite svojih pet ključnih vrijednosti. To mogu biti sloboda, integritet, kreativnost, priznanje, dostignuće.
Zatim razmislite i zapišite svojih pet najizraženijih snaga, kao što su, na primjer:
• vizionar
• optimist
• kreativac
• timski igrač
• dobar vođa.

S ovakvim vrijednostima i snagama ne bi me čudilo da se opredijelite za rad u filmskoj industriji u kojoj biste mogli ispuniti svoje vrijednosti, ali i − vrlo bitno − surađivati s ljudima čije su vrijednosti slične vašima. Možda postanete veliki redatelj ili producent ako budete do kraja slijedili svoje vrijednosti i u njih duboko vjerovali. Ipak, s vremena na vrijeme, preispitajte svoje vrijednosti i ocijenite jeste li još na pravome putu.

Dobar put do uspjeha

Ako niste obavili ovaj unutarnji dijalog na vrijeme i zbog pritisaka okoline završili ste na poslu koji je totalna suprotnost: siguran, perspektivan, egzaktan, individualistički, ali isplativ, kao što je, recimo, odvjetnički posao, onda ćete uskoro biti vrlo razočarani i nesretni, a vjerojatno nećete postati baš sjajan odvjetnik jer niste slijedili svoje talente.

Zamislite idealan posao i napišite pet ključnih vrijednosti koje bi taj posao trebao imati i koje bi trebale biti u skladu s vašim osobnim vrijednostima! Ako ste uspjeli obaviti ovaj zadatak, na dobrom ste putu prema uspjehu.

Odlomak iz knjige ‘Kako uspeti u korporaciji i ostati normalan’ Nataše Kažić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci