Što blokira kreativnost?

Volite poznate i sigurne sheme i najgore vam je kad trebate učiniti ”nešto kreativno”? Nemate ni vremena ni talenta za to i najradije biste kategoriju kreativno prekrižili iz svog života. Niste jedini. No tako sve više postajemo robovi društva i normi, a sve manje gospodari svoga života. Koliko god vam te ideje možda išle na živce, pročitajte naš članak

Imate li osjećaj da niste kreativni? Jeste li ikada pomislili da to i ne želite biti? Osjećaj da biste se željeli riješiti kreativnog poriva nije neuobičajen. Naime, čitavo je društvo usmjereno na to da se naš individualni kreativni izričaj svede na minimum. Istraživanja u zapadnim zemljama pokazuju da kreativnost pada kada djeca ulaze u formalni sustav obrazovanja, dakle, već u vrtiću. Što se događa? Od nas se počinje tražiti konformizam i počinjemo učiti potiskivati svoju kreativnu individualnost kako bismo se uklopili. Obrazovne strukture ne podržavaju niti potiču kreativnost.

Antikreativna društvena klima

Antikreativna atmosfera svuda je oko nas, društvo pridaje veće značenje vanjskim priznanjima, nego individualnosti, nije ugodno biti različit ili drukčiji, tu su i tradicionalne uloge i stereotipi, kompetitivnost, strah od procjenjivanja, društvena želja protežiranja, što će misliti roditelji; nikad to prije nisam učinio... a kada na dulje razdoblje zakopate svoju kreativnost, zaboravljate da ona i postoji. Da bismo iz toga kruga izašli, važno je razumjeti i osvijestiti unutarnje blokade.

Prvi je korak priznati da kreativnost izbjegavamo. Nije to stvar novca, vremena, okolnosti, talenta ili nečeg drugog što nam služi kao isprika. To je pitanje straha. Dok ga ne osvijestimo, ne možemo ga ni transformirati. Strah u kojem nam je nešto drugo važnije, strah od procjenjivanja, perfekcionizam ili pak strah od rizika - čemu mijenjati nešto kad nam je i ovako dobro?

Kako ne dopustiti strahovima da vas sprečavaju da živite svoj puni potencijal? Dopustite bojama da se vrate u vaš život. Možda se nekima neće sviđati to što radite, možda će vam se smijati, možda će vas obeshrabrivati. Ali to čine zato što se i oni boje.

Vježba ŠTO AKO...

jasna šafarJasna ŠafarDa biste napravili promjenu, potrebna vam je energija. Energija koju ste potrošili na okolinu, strahove, isprike. Kako je akumulirati? U skupljanju energije može vam pomoći vježba ”Što ako...” Evo primjera:

 • Usporite i dišite. Budite svjesni udaha i izdaha. Pratite kako zrak putuje tijelom i kako izlazi iz njega. Dišite tako nekoliko trenutaka…
 • Sjetite se nečeg kreativnog što biste željeli učiniti. Primijetite što pritom osjećate i počnite postavljati pitanja u vezi s idejom koju želite realizirati:
 • Primjerice: 
  Što ako pokrenem svoju web stranicu?
  Nikada se više ne mogu vratiti.
  Što ako se više nikada ne mogu vratiti?
  Više neću biti nepoznat/a.
  Što ako više neću biti nepoznat/a?
  Ne mogu se sakriti, bit ću izložen/a procjenjivanju.
  Što ako se ne mogu sakriti?
  Bit ću ranjiv/a. Neću uspjeti. Ljudi će mi se smijati. Neću biti voljen/a. Suprug/a će me ostaviti. 
  Što ako me suprug/a ostavi?
  Izgubit ću obitelj i biti zauvijek sama/sam… itd.

Često su strahovi bezimene sjene koje kad iznesemo na svjetlo, kada ih postanemo svjesni, jednostavno kolabiraju i gube moć. I sami znate da se mnoge stvari, situacije i događaji, kojih ste se najviše bojali nikad nisu dogodile. Ova vježba omogućuje vam da dođete u dodir sa svojim istinskim strahovima i razumijete koji je korijen vaših isprika i samopostavljenih ograničenja. Stječete uvid u ono što vas blokira i postajete povezaniji sa svojim kreativnim bićem.

Druga strana blokiranja kreativnosti je njeno negiranje. Uz vježbu ”Što ako...” vježbate zahvalnost na do sada izraženoj kreativnosti. I nemojte kategorizirati što je to bilo kreativno. Samo vaše postojanje je kreativno. Vježbanjem zahvalnosti za kreativnost usmjeravate pozornost na ideje za koje i ne znate da su dio vašeg potencijala i stvarate energiju za njih. Promijenite percepciju svijesti, vidjet ćete koliko kreativnosti u vama ima. Time ćete probuditi svog kreativnog genija koji vam može otvoriti nezamislive horizonte i šapnuti nove ideje.

www.quantum.com.hr
jasna@quantum.com.hr

 

Jasna Šafar, kvantni vodič

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci