'Rastužuje me kad to radiš': 6 štetnih roditeljskih fraza koje itekako utječu na dječju psihu

Izbacite ove fraze iz svog vokabulara

Riječi koje ostavljaju emocionalne tragove

Roditelji ne namjeravaju svojoj djeci govoriti uvredljive ili loše stvari, ali to se ipak događa. Umorni ste, razdražljivi i frustrirani nakon što ste ih nebrojeno puta zamolili da pospreme za sobom ili izađu iz kuće na vrijeme. Mogli biste i nehotice ponavljati stvari koje ste čuli u svom djetinjstvu za koje vaši roditelji (a možda čak ni vi) nisu shvatili da ostavljaju emocionalne tragove. 

Mi roditelji trudimo se najbolje, ali ponekad - puno puta - pogriješimo. Zato može biti korisno znati neke od potencijalno štetnih fraza kojima roditelji često pribjegavaju, ne shvaćajući njihov utjecaj. Ne radi se o tome da se zbog toga osjećamo loše, nego da budemo svjesniji svojih riječi.

Nekoliko stručnjaka uočilo je neke štetne fraze koje biste trebali pokušati izbaciti iz svog rječnika i kojim frazama iz zamijeniti:

1. "Nije važno"

Djeca često plaču zbog stvari koje se čine stvarno glupima. Ako djeca često plaču i cvile zbog stvari za koje vi mislite da nisu važne to roditelje može stvarno izbaciti iz takta. Ali nije dobro umanjivati osjećaje djece govoreći im da to što ih je rasplakalo nije važno.

"Ti mali problemi - i emocije koje dolaze s njima - zapravo su ogromni za našu djecu", rekla je Amy McCready, odgojiteljica za roditelje. "Kada roditelji ne reagiraju na dječje emocionalne ispade zapravo im govore: “Kako se osjećaš nije važno" ili "Glupo je biti uplašen ili razočaran."

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Odvojite trenutak i pokušajte shvatiti problem iz njihove perspektive. McCready je preporučila da kažete nešto poput: “Čini se da si stvarno prestrašen, frustriran ili razočaran. Trebamo li razgovarati o tome i smisliti što učiniti?" U konačnici, pomažete im da izreknu svoje osjećaje (važan dio razvoja emocionalne inteligencije) i jasno im stavljate do znanja da ste tu za njih.

2. "Nikad" ili "Uvijek radiš XYZ"

Djeca imaju svoje obrasce, ali reći da vaše dijete "uvijek" ili "nikad" učini nešto, jednostavno nije istina.

Upotrebom takvih izjava znak je da vas ne zanima što se u ovom trenutku događa s vašim djetetom, prema Robbinu McManneu, osnivaču Parenting for Connection. 

"Tako propuštate priliku da ih naučite što bi trebali i što mogu učiniti sljedeći put", rekao je McManne.

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Zainteresirajte se zašto se vaše dijete u određeno vrijeme ponaša na određeni način. Povežite se fizičkim približavanjem djetetu, rekao je McManne, tako da im ne dovikujte već da im svojom blizinom date osjećaj sigurnosti.

3. "Rastužuje me kad to radiš."

Moglo bi vas naljutiti kad vaše dijete ne sluša, ali važno je postaviti (i zadržati) granice bez nametanja svojih osjećaja. Ti su osjećaji vaši, a ne njihovi. Osim toga, stvarate presedan potencijalno im dajući negativnu energiju. 

"Kada djeca osjećaju kao da mogu utjecati na to jeste li sretni, tužni ili bijesni, sa zadovoljstvom će iskoristiti priliku da manipuliraju", rekla je McCready. "Taj način razmišljanja može negativno utjecati na njihove buduće veze i omogućiti im da manipuliraju drugima kako bi dobili ono što žele."

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Postavite bilo koju granicu koju trebate postaviti, poput: "Nije u redu skakati po kauču", ponudila je McCready kao primjer. Zatim dajte nekoliko izbora poput: "Bi li se radije igrao ovdje ili izašao van?" 

4. "Trebao bi znati bolje"

Kad kažete nešto poput "trebao bi znati bolje", moglo bi kod vašeg djeteta izazvati osjećaj krivnje ili srama. Djecu to stavlja u obrambeni položaj, loše utječe na njihovo samopouzdanje i čini ih neposlušnima, rekla je McCready.

"Ako svojoj djeci kažemo da bi trebala znati bolje - a očito ne znaju - šaljemo poruku: "Previše si glupi/nezreo da bi donio dobru odluku. "Ta poruka nije naša namjera", dodala je.

Umjesto toga, pokušajte ovo:

McCready je predložila da se kaže nešto poput: "Hmm, izgleda da ovdje imamo problem! Što možemo učiniti da to popravimo?" Cilj je usredotočiti se na rješenja, a ne na problem, tako da djeca vježbaju rješavanje problema i ispravljanje vlastitih pogrešaka te razmišljaju o načinima kako donijeti bolji izbor.

5. "Pusti da to ja učinim"

Kad ste u žurbi, a čekate da vaše dijete izvrši jednostavan zadatak koji naizgled traje predugo, vaš bi instinkt mogao biti da to učinite sami. Ali pokušajte to izbjeći ako možete. 

“Na taj način djetetu govorite: "Nisi sposoban za ovo, pa se moram uključiti." To je i obeshrabrujuće i stvarno frustrirajuće", rekla je McCready. 

Umjesto toga, pokušajte ovo:

Usporite i dajte djetetu vrijeme potrebno za izvršavanje zadatka. Ili u najmanju ruku, budite jasniji zašto morate žuriti. Recite nešto poput: "Pomoći ću ti sada, jer kasnimo, pa ćemo završiti poslije."

6. "Ti si XYZ"

Jedna od najvrjednijih stvari koju roditelji mogu učiniti za svoju djecu je jednostavno izbjegavanje etiketiranja, rekao je McManne. Etiketiranje šteti odnosu roditelja i djeteta jer roditelji počinju doživljavati svoju djecu na krivi način. Povezuju određeno ponašanje djeteta s nekom od etiketa koju su mu dali, umjesto da razmisle i stvarno pokušavaju shvatiti što se događa u tom razvojnom razdoblju. 

"Etikete nas udaljavaju od suosjećanja i znatiželje", rekao je McManne.

Etikete također mogu postati samoispunjavajuće. Djeca bi ih mogla prihvatiti kao istinu - čak i ako im se to ne čini istinitim. 

Čak i etikete koje se čine pozitivnima poput "Pametan si!" zapravo mogu biti štetne, rekao je McCready.

"Kad kažemo "pametan si“ ili "snažan si", govorimo našem djetetu: "Jedini razlog zbog kojeg si dobro prošao na tom testu je taj što si rođen pametan" ili "Ne bi postigao cilj da nisi tako snažan“. “Štoviše, ako naše dijete ne položi test sljedeći put, ostat će zbunjeno i obeshrabreno, preispitujući vlastite sposobnosti. Ako je toliko pametno, zašto nije uspjelo?"

Umjesto toga, pokušajte ovo: 

Primijetite i pohvalite trud, a ne ishod. Učinite sve što možete kako biste izbjegli etiketiranje djeteta bilo na pozitivan ili negativan način.

Izvor: huffpost

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci