Stanite na vrijeme: Što (ne) smijete reći

Tako je lako reći nešto zbog čega nam je poslije žao – ovako ćete to brzo izbjeći

Ispeci pa reci, stara je poslovica koja upozorava da razmislimo prije nego što progovorimo. Iako se čini samorazumljivo, najčešće nije nimalo realno očekivati da će to uspjeti, navodi Matt Valentine, autor bloga Buddhaimonia, koji objašnjava što je problem: zapravo ne znamo o čemu trebamo (raz)misliti.

Zbog toga često potpirimo svoj bijes te pogoršamo situaciju umjesto da izbjegnemo nešto zbog čega će nam poslije biti krivo. Što možemo učiniti? Koristan trik stiže od Škota Craiga Fergusona, koji kao bivši voditelj popularnoga kasnonoćnog talk-showa itekako zna brzo procijeniti kad nešto (ne) treba kazati. Ferguson kaže da prije nego što izgovorimo nešto zbog čega bismo mogli požaliti sebi postavimo tri pitanja:

  •  Je li to potrebno reći?
  •  Trebam li ja to reći?
  •  Trebam li to reći sada?

Iako se ova pitanja možda čine previše pojednostavljena, ona su zapravo u srži svake naše konverzacije. Često smo toliko zaokupljeni onime što želimo kazati da ni ne pomislimo na činjenicu da bi konverzaciji zapravo pomoglo da nešto od toga zadržimo za sebe. Za ova tri pitanja ne treba vam više od nekoliko sekundi – a mogu vas spriječiti da kažete nešto zbog čega ćete žaliti mnogo, mnogo dulje.

 

Izvor: goalcast.com

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci