Snaga riječi: 6 rečenica koje jačaju samopouzdanje i unaprjeđuju život

Riječi imaju snagu upropastiti ili unaprijediti naš život. Što je onda to što govorite sebi i drugima?

Izgubljeno vrijeme

Energija riječi ima snagu upravljati našim životima. Kako je to moguće? Riječi koje izgovaramo, odraz su misli koje mislimo, vjerovanja koje imamo i emocija koje osjećamo.

Ako su vam misli ispunjene brigom, ljutnjom i strahovima, promotrite kako se tada osjećate? Vjerojatno u skladu s tim mislima. Riječi koje tada izgovarate sve su samo ne pozitivne i optimistične.

Na primjer, ako vam je upravo otkazan važan projekt ili se prijateljica nije pojavila na dogovorenom sastanku, misli će vam biti obeshrabrujuće. Ono što ćete vjerojatno izražavati kroz svoje emocije pretočene u rečenice glasit će poput: “Baš sam ljuta. Ne mogu vjerovati da je sve propalo.“

I ovaj scenarij obeshrabrujućeg samomonologa vjerojatno će oduzeti nekoliko sati vašeg promišljanja, analiziranja i negodovanja. Ono što se tada događa je da ste upravo to vrijeme izgubili. U njemu niste bili kreativni a to je onda izgubljeno umjesto uloženog vremena.

Uloženo vrijeme bilo bi da ste nakon tog događaja, preokrenuli svoje riječi u vlastitu korist i iz toga dobili produktivne sate koji slijede. U ovom primjeru, ono što biste sebi izgovorili glasilo bi poput „Vjerujem da se sve događa za moje najveće dobro. Znam da sam iz ovoga nešto trebala spoznati. Neku važnu poruku za sebe.“ Zbog ovakvih riječi upućenih sebi, sigurno biste se osjećali malo pozitivnije i boljeg raspoloženja nego u prvom slučaju.

Riječi koje govorite sebi utječu na samopouzdanje i odluke u životu

Ono što osobno smatram da je najveći odraz ljubavi prema sebi su misli koje mislite, emocije koje dominantno proživljavate i riječi koje sebi izgovarate.

Osoba koja neprestano sebe kritizira, tjera izvan granica mogućeg, preuzima tuđe propuste na sebe (Nije vaš propust što prijateljica kasni na dogovor, da biste sebi govorili „Koja sam ja budala, što sam uopće došla.“) utjecat će na iskrivljavanje svog odraza samosvjesne i sigurne u sebe osobe.

Kada negativan samomonolog postane navika, a postaje uzastopnim ponavljanjem istih riječi i rečenica, tada  izbori koje osoba donosi i važne životne odluke, najvjerojatnije neće ići u prilog kvaliteti života koju za sebe želi.

Narušeno samopouzdanje nagriza vjeru u sebe a ona je ključan faktor bilo kojeg važnog životnog iskoraka i promjene. Slažete li se?

Ne preuzimajte tuđu energiju riječi na sebe. Ostavite ih isporučiocu

U mindfulnessu jedna od vještina je odvojiti se od poruke koja se nalazi u blizini našeg energetskog polja ili nam dolazi u susret. To bi značilo da kada čujete tuđe riječi da njihovu energiju ne preuzimate kao svoju, niti da se u nju upletete.

Na primjer, vozite se tramvajem i osoba pored vas govori kako je nesretna jer je njezina 18-godišnja kćer, umjesto da studira, odlučila raditi u azilu za pse.

Distanciranje od energije tuđih misli i riječi značilo bi da ne razmišljate o onome što vas se ne tiče, ne komentirate i ne prepričavate u svom danu, kao nemili događaj iz jutrošnje vožnje tramvajem.

Također, ako vam se netko obrati neprimjerenim rječnikom, vaše je da se distancirate energetski od tuđe energije samo odgovarajući „razumijem“. To ne znači da ste prihvatili uvredu ili nešto što nije u skladu s vama. To znači da ste svjesni da riječi ne pripadaju onome tko ih prima već su energija onoga tko ih izgovara. Na vama je da propuštate energiju koja vam je ugodna. Na primjer, netko vam se obrati na način „Ti si nesposobna završiti to do kraja“. Zamislite samo kako se uplašeno i uznemireno osjeća osoba koja izgovara ove riječi. Neupitno je da se iza njih krije strah i osjećaj osobnog nedostatka vrijednosti.

Na vama je da sebi kažete: „Ah, baš zanimljivo da se ova osoba vidi nesposobnom. To je ono što vidi u meni. Dakle, opisuje sebe“.

Život koji živimo odraz je riječi koje sebi izgovaramo

U nastavku je šest riječi. Navedeni su i primjeri koje ako koristite u barem 50 % svog rječnika dana, vrlo lako možete ojačati svoje samopouzdanje i dugoročno, svoj život usmjeriti u jedan kvalitetan i začuđujuće lijep smjer.

ODLUČUJEM

 • Odlučujem voljeti i poštivati sebe jer ću tada dobiti ljubav i poštovanje
 • Odlučujem reći NE kada to i mislim

BIRAM

 • Biram svjesno disati. Udišem mir. Izdišem pritisak.
 • Biram svoje misli . Biram riječi koje izgovaram. Biram mir sa sobom.

ZNAM

 • Znam da sve dobro čeka na mene.
 • Znam da u svakom trenutku imam izbor.

VJERUJEM

 • Vjerujem da je moj život posljedica mojih odluka. Biram mudro.
 • Vjerujem da svatko ima potencijal živjeti kako želi, pa tako i ja

PRIHVAĆAM

 • Prihvaćam različitosti među ljudima. Iz njih učim o sebi
 • Prihvaćam da su moje riječi, odraz ljubavi prema sebi

DOPUŠTAM

 • Dopuštam biti svjesna svojih misli i emocija
 • Dopuštam ljudima da budu ono tko jesu bez da o tome razmišljam

Osvijestimo li riječi koje izgovaramo osvijestili smo život koji živimo. Isplati se uložiti u sebe!

Maja Prović, mind & mindfulness coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci