Sendvič-tehnika: Poboljšajte odnose sa svima u okolini

Kako raspravljanje o teškim problemima možemo učiniti probavljivijim - u sendvič-tehnici zahtjev ili kritiku stavljamo između "dvije šnite kruha", odnosno između dvije pozitivne izjave. Tako nas sugovornik bolje čuje...

Bolji odnos s partnerom, prijateljima, kolegama

Morate li s nekim raspraviti o kakvom teškom problemu, možda vam se čini da je najbolji direktan pristup kako bi sve bilo jasno. No, to može biti kontraproduktivno te umjesto konstruktivne otvorene rasprave za posljedicu imati to da se sugovornik postavi defenzivno te uopće ne čuje (ili ne želi čuti) vaše komentare i argumente, upozorava psihijatrica dr. Judith Orloff, autorica niza knjiga, među ostalima Emotional Freedom i The Empath’s Survival Guide.

Ona preporučuje tzv. sendvič-tehniku, "komunikacijsku tehniku koju mogu primijeniti svi (uključujući osjetljive ljude) kako bi transformirali odnos sa svojim partnerom, prijateljima, obitelji i kolegama".

Tražiti a ne zahtijevati

"Kad primjenjujete sendvič-tehniku, nešto zatražite, a ne zahtijevate. Potom, kad komunicirate o teškom problemu, to što ste zatražili stavljate u sendvič između dvije pozitivne izjave. To je kreativan način izlaganja izazovnih tema kako bi vas ostali mogli čuti", objašnjava dr. Orloff.

I daje primjer: "Recimo da trebate više vremena za sebe. Prvo biste mogli reći: 'Cijenim svu tvoju potporu i trebam tvoju pomoć s ovim.' Potom zatražite: 'Bilo bi sjajno da mogu više biti sam/a radi 'dekompresije'. To će mi pomoći da poslije, kad sam s tobom, budem prisutniji/a.'"

Izražavajući svoje potrebe, jačamo svoje veze, ističe dr. Orloff. Usto, veza cvjeta kad se oboje osjeća prihvaćeno. "Svi imamo probleme u vezi koje trebamo riješiti bez obzira na to koliko smo dobar spoj. Da bismo to učinili, potrebne su nam nježne, kreativne konverzacije."

4 savjeta za primjenu sendvič-tehnike

  1. Usredotočite se na jedan emocionalni problem i nemojte se ponavljati – iako istodobno možemo imati mnoge emocionalne probleme, iznošenje puno toga odjednom može biti previše i teško podnošljivo, kao i ponavljanje istog zahtjeva: sve će to pozitivnu promjenu učiniti praktično nemogućom.
  2. Nemojte stvari doživljavati osobno, čak i kad one jesu osobne – to je važno ali i zahtjevno načelo, koje je temelj dobre komunikacije i harmonije u vezi. Pokušajte manje reagirati na komentare te biti centrirani kako "okidači" ne bi kod vas izazvali toliko čestu ili toliko intenzivnu reakciju kao dosad.
  3. Razmotrite pravilo da nema deranja – mnogi ljudi, osobito oni osjetljivi, to ne mogu podnijeti. Deranje je kontraproduktivno i može jako povrijediti sugovornika.
  4. Nemojte nastojati svima udovoljiti niti pokušavati popraviti partnera – postanemo umorni kad pokušavamo riješiti probleme drugih ljudi ili im neprestano nastojimo udovoljiti na štetu vlastitih potreba. Zato prakticirajte "odvajanje s ljubavlju" i postavite granice. "Dar je pustiti drugima da budu svoji i suoče se s vlastitim teškoćama", kaže dr. Orloff.  

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci