Savjeti za poboljšanje fokusa

Savjeti leadership coacha Mirte Fraisman Čobanov

1. Rezervirajte vrijeme za fokusiranje i učinite to dijelom svoje svakodnevice. Izmjenjujte kratke intenzivne periode rada i pauze. Odaberite mirno mjesto za rad gdje se možete neometano posvetiti zadatku. Ako ne možete isključiti vanjsku buku, stavite slušalice na uši. Počnite raditi fokusirano 10 - 20 minuta, a nakon toga napravite pauzu. Produljujte to vrijeme sve dok ne dođete do 30 - 45 minuta 100 posto fokusiranog rada.

Fokusiranje zahtijeva vašu potpunu prisutnost i posvećenost onome što činite. Periodi odmora jednako su važni kao i periodi fokusiranja. Ako puno prekoračite predloženo vrijeme, odnosno ako produljite period rada na 1,5 do 3 sata, vaš će fokus početi slabjeti, a i poslije ćete imati problema s njegovim vraćanjem.

Ne traje bez razloga školski sat upravo 45 minuta. Naime, vašem je mozgu potreban dobar omjer odmora i fokusiranog rada, baš kao i vašim mišićima. Posljedice pretjerivanja su zamor i produljenje vremena oporavka.

žena i baloni2. Želite li poboljšati svoj fokus, zauvijek odustanite od multitaskinga. Vježbanje multitaskinga zapravo je vježbanje gubitka fokusa, osim ako se radi o aktivnostima u kojima su aktivni različiti dijelovi mozga. Npr. možete slušati Mozarta i rješavati matematičke zadatke, ali ne i razgovarati telefonom i odgovarati na e-mail.

Ako ste skloni vizualizaciji, zamislite kako se nalazite sa svojim zadatkom u velikom balonu – samo vi i zadatak. Ostatak svijeta pokušajte isključiti. Zatvorite e-mail, isključite mobilni telefon i osamite se ako je to ikako moguće. Pospremite stol, ormare i organizirajte prostor u kojem boravite i radite da ne biste trošili dodatno vrijeme na traženje stvari.

Osvijestite trenutak kad izgubite fokus i lagano vratite svoju pažnju. Možete si staviti gumicu oko ruke i svaki put kad izgubite fokus, povucite je i vratite se na zadatak.

3. Fokusirajte se na svakodnevne rutinske aktivnosti poput zaključavanja vrata, uzimanja mobitela, pospremanja torbe, ostavljanja predmeta. Nastojite svaku radnju svjesno popratiti pogledom. Fokus prati pogled, tako da fokusiranjem pogleda na ono što činite vježbate fokus.

Fokus - unaprijedite najvažniju vještinu današnjeg doba

Tehnike poboljšanja koncentracije i fokusa

Vježbe za unapređenje fokusa

Vrijeme vam curi kroz prste? Evo kako ga zaustaviti

Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci