Samosuosjećanje: Odajte priznanje drugima i još 11 načina kako njegovati ljubav prema sebi

Samosuosjećanje je vrsta odnosa i doživljaja sebe pri čemu se prema sebi ponašamo kao prema bliskom prijatelju kojeg volimo, i kad mu je dobro i kad mu je teško. Evo zašto i kako bismo trebali svakodnevno prakticirati ljubav i nježnost prema samome sebi...

Temelj sretnog života

Brojna istraživanja o samosuosjećanju, odnosno razumijevanju i suosjećanju prema sebi (eng.: self-compassion), tijekom posljednjeg desetljeća pokazala su mnoge prednosti ovog pozitivnog stava. Osobe koje su suosjećajnije i pažljivije prema sebi sretnije su, više uživaju u životu, ostvaruju bolje odnose te su tjelesno i mentalno zdravije.

Uz to, one su otpornije i izdržljivije prilikom suočavanja sa stresnim životnim događajima poput razvoda, bolesti i poslovnih neuspjeha te se čak uspješnije nose s traumatskim događajima koje dožive. Nisu li ovo odlični razlozi zbog kojih bismo svi trebali naučiti prihvatiti sebe i svoj život, unatoč nesavršenostima, i pružiti si važan temelj i emocionalnu podršku potrebnu za sretan život i napredovanje?

Prema mišljenju stručnjaka, samosuosjećanje je vrsta odnosa i doživljaja sebe pri čemu se prema sebi ponašamo kao prema bliskom prijatelju kojeg volimo, i kad mu je dobro i kad mu je teško, čak i kada je on sam kriv za neku neugodnu situaciju u kojoj se našao, kada se osjeća neadekvatno ili se suočava s teškim životnim izazovom.

Bolje upoznajte sebe, svoje osobine i doživljaje

Dr. Kristin Neff, američka stručnjakinja koja je proučavala samosuosjećanje, ovaj je termin uvela u literaturu pozitivne psihologije. Smatra da suosjećanje prema sebi uključuje tri ključna elementa: ljubaznost, humanost, tj. priznavanje da svi ponekad griješe i osjećaju bol, te usredotočenu svjesnost (eng.: mindfulness), odnosno prihvaćanje svojih osjećaja, bez osuđivanja, i pružanja sebi onoga što nam je u određenom trenutku potrebno. Ukratko, biti samosuosjećajan znači da prema sebi pokazujemo empatiju, praštanje i razumijevanje, čak i u onim trenucima kada podbacimo ili smo povrijeđeni.

„Suosjećanje i ljubav prema sebi omogućuju nam da bolje upoznamo i prihvatimo sami sebe, svoje osobine i doživljaje, kako one pozitivne, tako i negativne“, ističe psihologinja Andreja Bubić, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Splitu.Pojašnjava da nam suosjećanje pomaže da osjetimo ponos i zadovoljstvo svojim vrlinama, ali i oprostimo sebi pogreške i prihvatimo svoje nedostatke.

Osjećaji razumijevanja, suosjećanja i ljubavi prema sebi vrlo su važni ne samo za nas same nego i odnose koje razvijamo s drugim ljudima, smatra Bubić te naglašava: „Prakticiranje suosjećanja prema sebi može nam mnogo pomoći u prihvaćanju mana ili nedostataka drugih ljudi, kao i u povezivanju s njima. Ljubav prema sebi ne predstavlja sinonim uzdizanja sebe iznad drugih ili sebičnosti, nego, naprotiv, nešto što nas čini 'ljudskijima' i približava onima koji nas okružuju.“

Samosuosjećanje

12 načina kako njegovati ljubav prema sebi

Dakle, umjesto da budemo kritični prema sebi i oštro se osuđujemo kada osjećamo bol ili ne ostvarimo svoja očekivanja, važno je prepoznati negativan utjecaj samoosuđivanja i umjesto toga ophoditi se prema sebi s majčinskim strpljenjem i blagošću, bilo svojim ponašanjem ili samo svojim mislima. Evo nekoliko primjera kako probuditi i prakticirati ljubav i razumijevanje prema sebi:

1. Osvijestite svoj unutarnji monolog
Dobro mjesto za početak njegovanja ljubavi i empatije prema sebi je osvještavanje unutarnjeg monologa, oštrih riječi koje, često nesvjesno, upućujemo sami sebi. Samokritičnost je čest problem koji ne bismo smjeli zanemariti jer način kako razgovaramo sami sa sobom ima važnu ulogu u našoj mentalnoj dobrobiti. Srećom, problem samokritičnosti je popravljiv: utišajte svog unutarnjeg kritičara jačanjem empatije, praštanja i prihvaćanja sebe u cijelosti. Na svaku grubu riječ uputite sebi tri komplimenta.

2. Napišite sebi pismo
Svoj glas samosuosjećanja možete pronaći tako što ćete napisati pismo sami sebi onda kada vam je teško, ako se osjećate nedovoljno dobri ili kad želite podići samopouzdanje i motivirati se. Pismo možete napisati u trećem licu, kao da vam mudar i drag prijatelj daje savjete ili vi sami savjetujete prijatelja kojeg more iste brige. Napisano pismo ostavite sa strane i pročitajte ga kada vam je potrebno da vas te riječi umire i tješe.

3. Meditirajte
Meditacija je jedna od najučinkovitijih metoda za prakticiranje mindfulnessa i povećanja ljubavi prema sebi. Čak i samo 10 minuta na dan vođene meditacije ili vježbe prisutnosti u trenutku može donijeti krucijalne promjene u vaš život.

4. Postanite svoj najveći obožavatelj
Napravite popis svojih najvećih postignuća, kvalitetnih osobina, talenata i pozitivnih strana, čak i onih najmanjih sitnica koje ste ostvarili. Razmislite koliko ste sposobni i snažni te koliko ste tijekom godina emocionalno sazreli. Neka vam taj popis uvijek bude pri ruci, pa svaki put kada čujete glas unutarnjeg kritičara ili se osjećate neadekvatnim, pročitajte listu svojih vrlina i kompetencija.

5. Tretirajte sami sebe kao najboljeg prijatelja
Sljedeći put kada se počnete osuđivati, omalovažavati ili kritizirati, zaustavite se i razmislite kako biste se ponašali da je s istim problemom po vaš savjet došla osoba do koje vam je stalo. Što biste joj rekli, kakav savjet biste joj dali, kako biste je ohrabrili? Kao što biste nju utješili, utješite i sebe te si dopustite pogreške – samo ste čovjek. Naučite se brinuti o sebi i biti više empatični kada ste povrijeđeni ili uzrujani.

6. Vodite dnevnik zahvalnosti
Posvećivanje nekoliko minuta na dan osvještavanju malih životnih zadovoljstava potiče pozitivno raspoloženje u kojemu ljubav prema sebi pada na plodno tlo i može lakše procvjetati. Svaki dan nakon buđenja ili prije spavanja navedite barem deset stvari na kojima ste taj dan zahvalni.

Samosuosjećanje

7. Ostanite svoji i kada vam sve ide od ruke
Svakome od nas može biti izazovno stajati objema nogama na zemlji i ne dopustiti da odletimo među oblake u situacijama kada nam sve polazi za rukom. U tim trenucima najčešće zapostavljamo sve one male rituale koji su nas osnažili da budemo tu gdje jesmo. Iako u tim razdobljima mislimo da možemo bez njih, upravo je tada esencijalno prakticirati pomnost, odnosno biti svjestan da svaka pobjednička faza ima svoj kraj jer, kao što znamo, samo mijena stalna jest. Takvim ćemo stavom, kada nešto krene nizbrdo, pretrpjeti manje štete, odnosno manje ćemo biti devastirani jer ćemo i dalje imati svoje rituale i aktivnosti koji nas podižu i doprinose našem psihofizičkom zdravlju.

8. Odajte priznanje tuđim kvalitetama
Kao što vam od koristi može biti izrada popisa vaših jakih strana (savjet 4), može vam pomoći i pisanje liste osobina vaših prijatelja kojima se divite. Pokušajte pripremiti takav popis i obećajte sebi da ćete ga podijeliti s njima. Dok razmišljate o dragim ljudima, primijetite svoje emocije – osjećate li ljubomoru, ljutnju ili gorčinu? Ne osuđujte se zbog takvih osjećaja. U redu je osjetiti žalac zavisti, ali je isto tako važno taj osjećaj zacijeliti dozom ljubavi. Zagrlite svoje unutarnje dijete, recite mu da je voljeno i vrijedno. Ovakvim odavanjem priznanja svojim prijateljima moći ćete biti istinski sretni zbog njihovih uspjeha.

9. Priznajte za čime žudite
Razmislite o žudnji svoga srca, pa osmislite nekoliko afirmacija, pozitivnih rečenica ili mantri koje ćete ponavljati svaki dan. Na primjer: volim sebe i zaslužujem svu ljubav ovog svijeta; ovo će biti divan dan i dogodit će mi se predivne stvari; povezujem se sa svojim unutarnjim djetetom. Na ovaj način pozivate zakon privlačenja da se prikloni vašoj strani, da vam u život donese ono što želite, i usmjeravate svoj um na pozitivne stvari i svjesnije donošenje odluka.

10. Slušajte intuiciju
Kada se nađete u nedoumici ili konfliktu (sa samim sobom ili drugom osobom) zapitajte se: što bi učinila empatična osoba? Ako možete, povucite se u mir i tišinu te poslušajte prvi odgovor koji „čujete“ ili osjetite. Intuicija je moćan navigacijski sustav koji treba vježbati. Upravo ovakvim pitanjima „izlazimo“ iz glave – isključujemo intelekt – i „ulazimo“ u srce, mjesto gdje se nalazi naše mudro, intuitivno vodstvo.

11. Radite ono što volite
Najlakše je vjerovati da nemamo vremena za aktivnosti koje volimo. Napravite popis stvari koje vas vesele (npr. fotografiranje, vježbanje joge, planinarenje), pa promislite u koje ih vremenske okvire možete uglaviti te ih pretvorite u svoju redovitu, neizostavnu dnevnu ili tjednu praksu.

12. Postavite jake granice
Ono što toleriramo u odnosima s drugima najčešće je i ono što dobijemo. Odredite koja su vam ponašanja neprihvatljiva kada je riječ o partneru, djeci, kolegama na poslu, roditeljima... Postavljanje i dosljedno pridržavanje jasnih i zdravih granica važan je dio prakticiranja ljubavi prema sebi. Formula je jednostavna: kada drugome kažete „ne“, dobivate više vremena za sebe!

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci