Samomotivacija: Napišite pismo sebi

Kao podršku svojim željama i ciljevima napišite malo drugačije pismo – pismo sebi, predlaže nam Mirjana Petković, Heal Your Life coach. Njegova snaga mogla bi vas iznenaditi

Kad ste posljednji put napisali nekome pismo, a da to nije bio mail?

Jeste li razmišljali o tome kako bi bilo lijepo primiti pismo od neke drage osobe, ispisano rukom na jednom od onih lijepih ukrasnih i mirisnih papira, kao što se to nekad činilo, a danas to gledamo samo u romantičnim filmovima. Obično je sadržaj tih pisama bila ljubav prema nekome tko je bio daleko, no zašto ne biste napisali jedno sasvim drugačije pismo - pismo sebi.

Ponekad dugo čekamo da netko drugi učini nešto za nas, da nas drugi pohvale, primijete, budu nam podrška, kažu ono što želimo čuti ili samo da nas potapšu po ramenu i kažu da će sve biti u redu. I na kraju, kad sve to ne dobijemo, ostajemo razočarani. Upravo zbog toga, nemojte čekati da vam netko drugi kaže sve ono što želite čuti jer se može dogoditi da ćete predugo čekati ili jednostavno shvatiti kako to očekujete od pogrešnih osoba.

Budite sebi utjeha i oslonac

Budite sami sebi prijatelj, podrška, oslonac, bezuvjetna ljubav i sve ono što vam je potrebno kad se osjećate usamljeno, neprihvaćeno, nevoljeno, neshvaćeno ili izgubljeno.

Stoga, uzmite u ruke set ukrasnih papira za pisma i svoje naliv-pero i napišite si pismo, ako bude potrebno i nekoliko njih, za svaki vama važan segment života po jedno.

Odredite si vrijeme koje želite izdvojiti za svoja pisma, na primjer, neka vam stižu jednom tjedno. Neka ta pisma budu kao da ih pišete osobi do koje vam je mnogo stalo, koju jako volite i bez koje nikako ne biste željeli ostati. Prije svega, neka budu iskrena i od srca, s puno emocija i detalja. Uključite u pisanje svu svoju kreativnost, znatiželju, maštu i snove.

Na ovaj način možete izraziti sve što želite popraviti, prihvatiti, oprostiti, sve na čemu ste zahvalni, kao i sve ono čemu se veselite, što priželjkujete i o čemu sanjate. Ovdje ne postoje nikakva pravila i ograničenja, osim da pišete kao da u sadašnjem trenutku sve to već imate, da je ostvareno.

Igra upoznavanja sebe

Mirjana PetkovićMirjana PetkovićMožete pisati pismo svojoj prošlosti, svojoj budućnosti ili samo otvoriti srce i pisati o svemu što želite da bude prisutno u vašem životu, a trenutačno vam nedostaje. Osim što ćete se, čitajući to pismo, ugodno osjećati, pomoći će vam da na ovaj možda malo neuobičajen i neobičan način nahranite sebe pozitivnim vibracijama i životnom energijom.

Vaše prvo pismo može sadržavati sve vaše dobre i loše osobine, uspjehe i neuspjehe, napišite kako sebe prihvaćate upravo onakvima kakvi ste i da je u redu sve što ste činili u danim situacijama.

Podsjetite se da nitko nije savršen i sami sebe savjetujte o situaciji u kojoj se trenutačno nalazite, onako kako biste to objasnili ili pomogli prijatelju koji traži vaš savjet ili pomoć.

Možete koristiti i neke pozitivne afirmacije, fotografije ili citate iz knjiga i filmova ili napisati svoje vlastite.

Pišući i čitajući ova pisma, shvatit ćete koliko predivnih stvari leži u vama, otkriti kako se lakše nositi s nedostacima i događajima koji su završili, kako prihvatiti i otpustiti prošlost i prestati se ljutiti na sebe zbog stvari koje su vam se događale tijekom života.

Naučit ćete imati više razumijevanja i podrške za sebe, kao i za sve oko vas, bit ćete manje depresivni i tjeskobni, bolje ćete reagirati u stresnim situacijama te postati optimističniji i veseliji, a samim time i pozitivniji, ispunjeniji i sretniji. To ne znači da ćete zaboraviti na samodisciplinu ili biti popustljiviji, a potrebno je i osvijestiti kad smo prestrogi i prekritični prema sebi, jer time samo stvaramo negativne obrasce iz kojih ćemo se sve teže i teže izvlačiti.

Postanite promatrač

Ovakav način brige i samopomoći sigurno će vas motivirati i omogućiti vam da situacije u kojima se nalazite pogledate s druge strane ili se jednostavno odmaknete i postanete promatrač umjesto glavnog sudionika.

Svakako će vam pomoći i da budete bliže prihvaćanju i ljubavi prema sebi, a time i prihvaćanju svega onog što se nalazi oko vas, ljudi, situacija i događaja na koje ne možete utjecati. Omogućit će vam da konačno izađete iz svoje sigurne zone i učinite prve korake prema promjeni koju već dugo odgađate ili za koju nemate ni volje ni hrabrosti.

Usudite se prihvatiti sve ono lijepo i korisno što ćete na ovaj način otkriti o sebi. Igrajte se i kroz igru upoznajte sebe u jednom sasvim drugačijem svjetlu.

Uz ova motivirajuća pisma otkrijte, korak po korak, na koje načine možete biti bolja, snažnija i potpunija osoba, saznajte kako se možete pohvaliti i nagraditi, biti bliže sebi, što vam je potrebno, a što nije, što je sve ono što stvarno želite, a što ne želite i kako zaista svaki dan može biti novi početak, nova prilika i nova odluka da date sve od sebe. Vi samo trebate odabrati koji će to dan biti.

Mirjana Petković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci