Sad je vrijeme za dobre odluke!

Početak jeseni prilika je za podsjećanje na temeljne stvari važne za kvalitetu života, koje su proteklih mjeseci možda bile pomalo zanemarene

Jesen je službeni početak godine

"Iako cijenim tradiciju donošenja odluka 1. siječnja, jesen više osjećam kao službeni početak vlastite nove godine", kaže Regena Garrepy, certificirani coach i jedna od voditelja The Universe Talks (TUT), organizacije koju njeni djelatnici opisuju kao "filozofski klub za razumijevanje i življenje pustolovine života".

5 jesenskih odluka koje nam pomažu prihvatiti promjene

"Dok pripremam novi, jesenski raspored, osjećam želju vratiti se svojim rutinama, napraviti nove planove i prioritete te ovaj put to 'učiniti bolje'." Možda ste proteklih mjeseci malo skrenuli sa zacrtanog puta, stoga je ovo idealno vrijeme za ponovno osvještavanje onog što je od temeljne važnosti za vas te ponovno dosljedno posvećivanje tome. Neke od stvari na koje se dobro podsjetiti ovih je sedam koje navodi Regena Garrepy.

1. Zdravlje – iako kvaliteta života ovisi o brizi za tjelesno i emocionalno zdravlje, većina nas sklona je dati prednost obavezama, a zanemariti sebe. Prehrana svježim i cjelovitim namirnicama, izbjegavanje toksina, kretanje, istezanje, jačanje tijela, dovoljno sna i odmora… neke su od stvari ključnih za brigu o sebi. Poslušajte svoje tijelo i srce i doznat ćete koji ste dio brige o sebi zanemarivali, savjetuje Regena.

Alen Jakovina: Zdravlje je vrijednost iznad svih

2. Pojednostavljivanje i stvaranje više prostora – u današnjem stresnom svijetu u kojem smo zatrpani svime i svačime trebamo ne samo usporiti nego i stvoriti više prostora kako bismo umirili živčani sustav, ističe Regena. Posvetimo se stoga pojednostavljivanju života i raščišćavanju svega – uklanjanju pretrpanosti kako u ormarima tako i u svom rasporedu i inboxu. Više slobodnog prostora i manje stvari odmah donosi osjećaj slobode i lakoće. Skenirate li sada svoj život, gdje osjećate da vam je potrebno više prostora? Što možete otpustiti, očistiti ili završiti?

Red u domu znači red u umu

Marie Kondo: Čarolija pospremanja oko sebe i u sebi

3. Sustavnost i navike – planiranjem i usvajanjem dobrih navika olakšava se svakodnevica i ostajanje na zacrtanom putu. Razmislite o tome koje vam se područje života čini kaotičnim te koji biste sustav ili naviku mogli stvoriti i primijeniti u njemu.

4. Trenuci pune pozornosti – brojne obaveze na poslu i u kućanstvu, ali i elektronički uređaji, neprestano nam raspršuju pozornost pa upravo osobe do kojih nam je najviše stalo ostanu zakinute za našu potpunu prisutnost. Sljedeći put kad neka voljena osoba zatraži vašu pažnju – umjesto da je ignorirate, pokušate izbjeći ili se osjećate frustrirano – prekinite to što radite i potpuno joj se posvetite barem na tren, izgrađujući time povezanost i suosjećanje. Usto, promislite o tome s kim biste željeli ostvariti više takvih trenutaka.

5. Održavanje granica – "S godinama sam naučila kako održavanje granica može biti jedan od najvećih iskaza ljubavi prema sebi i drugima", kaže Regena Garrepy. Ove se jeseni ponovno posvetite održavanju granica kad je riječ o tehnologiji, zdravlju, vremenu i ograničenjima. "Poštovat ću sebe postavljanjem granica samoj sebi", kaže Regena i upućuje da se zapitate u kojem se dijelu svog života osjećate ogorčeno, frustrirano ili bijesno te postoji li u njemu potreba za stvaranjem granice.

Kakve su vam osobne granice?

6. Cijenjenje svoje snage – kad se povlačite pred optužbama, ne zauzimate za sebe, ugrizete se za jezik umjesto da kažete to što želite, strahujete od prosuđivanja i kritike te se bojite da niste dovoljno dobri, osjećate se jadno jer ste iznevjerili sebe i uskratili se za potpuno življenje u svom njegovom bogatstvu. Sada se ponovno posvetite tome da cijenite svoju mudrost, svoje jake strane i talente. Upitajte se na kojim ste se područjima "skrivali" ili suzdržavali; koji dio vas ove jeseni treba početi cijeniti i poštovati.

7. Snovi – zbog svakodnevnih obaveza, često se zanemare vlastiti snovi. A upravo oni daju nam osjećaj da smo uistinu živi, kaže Regena i ističe da je jesen savršeno vrijeme za ponovno povezivanje s njima i posvećivanje njihovu ostvarenju. Koji god da je vaš san, svaki dan učinite korak da biste ostvarili to što želite. Imate li niz snova u različitim područjima života, zapišite ih te ove jeseni počnite ostvarivati barem jedan od njih.

Ne odustajte od ideala!

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci