Ruediger Dahlke: Pravila igre života

Tko odgovornost za vlastiti neuspjeh traži izvana umjesto iznutra, suočit će se sa svijetom prepunim protivnika

Kad upoznate znakove sudbine, prihvatit ćete teška vremena i okolnosti koje vam ne idu na ruku ili ćete im se prilagoditi i bilježiti neuspjehe. Ono što će se zasigurno dogoditi – prestat ćete se žaliti. U tome će vam pomoći knjiga Ruedigera Dahlkea “Zakoni sudbine“. Mi izdvajamo zakon od kojeg možda sve počinje...

Ruediger Dahlke: Tri zakona svemira koji nas iscjeljuju

Zakon polarnosti

Kako Dahlke navodi, ovaj je zakon odlučujući čimbenik u uređenju našeg svijeta. “Iskustvo polarnosti nije samo dio našeg svakodnevnog života, ono jest naš svakodnevni život“, navodi autor. To je najjasnije predstavljeno u simbolu Taiji (Taichi) - Yin + Yang = Tao. Obje strane polarnosti potrebne su jedna drugoj i samo zajedno su jedinstvene.

Kada se naglašava samo jedan dio, onaj drugi istovremeno raste u sjeni. Budući da to ne primjećujemo, govorimo o nesvjesnom, o našoj tamnoj strani, mračnoj strani ili sjeni. Spoznavanje polarnosti znači spoznavanje, prihvaćanje i prizivanje sjene, te obustavljenje borbe protiv nje. Uvijek treba biti svjestan suprotnog pola, baš zato da da se naši postupci ne pretvore u svoju suprotnost. Sve ono što mi jesmo, ima svoju stranu u sjeni.

PEAT: Ujedinjenje polarnosti - put do unutarnje slobode

Savjet: Svijest o sjeni, o mračnoj strani kod svih stvari i aktivnosti, planova i pothvata jedini je način da se živi relativno sigurno od nje. “Uvijek kada moramo nešto odlučiti, možemo biti svjesni da smo ostali dužni onoj drugoj strani protiv koje smo odlučili“, kaže Dahlke. Onaj koji priziva jedinstvo kao cilj, ovu igru s polarnošću može iskoristiti kao pokretač razvoja koji će ga do njega odvesti.

Tako se, primjerice, savjetuje da u svijetlo doba dana, koje odgovara jang principu (Suncu), uključi nešto iz jin područja (poslijepodnevno spavanje, meditacija). U mračno doba dana (jin), kroz snove dobivamo dio janga i to nam zaokružuje dan. U terapiji bojama i prehranom napreduje se samo preko suprotnog pola.

ruediger dahlkeSlavni njemački liječnik i psihoterapeut Ruediger Dahlke

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci