Robin Sharma: Njegujte diva i gusara u sebi

“Snovi koji se nalaze u dubini vašeg srca, ostvarivi su. Patnje iz prošlosti mogu se pretvoriti u snagu, kamen temeljac i plamen nepobjedivosti. Uvijek možete živjeti onako kako ste se nekada nadali da ćete živjeti.“ Robin Sharma, jedan od najcjenjenijih self-help pisaca i motivacijskih govornika, progovara o obrascima koji uništavaju naše snove te donosi savjete kako ostvariti svoje potencijale...

Bio jednom jedan dječak…

...pun kreativnosti, strasti i ljubavi…
...živio je sa znatiželjom, želio je biti heroj i bio je potpuno prisutan u svakom trenutku…
...istinski je vjerovao da je div, hrabar, snažan i neustrašiv…
...želio je biti gusar koji će stvarati vlastita pravila, igrati vlastitu igru i živjeti život na svoj način.

Ali…

…kada je krenuo u školu, učitelji su mu rekli da bude poput ostalih. Hodaj u koloni. Uguši svoje samopouzdanje kako bi se uklopio. Zaboravi snove koji ti ispunjavaju srce. Nikada ne moj biti div. Budi malo dijete, rekli su.

…kod kuće su mu roditelji rekli da poštuje njihova pravila, da se uklopi u društvo i stavi lažnu masku površnosti. “Prestani biti gusar“, rekli su, “budi realan, praktičan i običan“.

I tako… mali je dječak počeo zaboravljati tko on uistinu jest. Div s neopisivim moćima i uzvišenim ciljevima i gusar koji je štitio svoju autentičnost i uživao u svojoj različitosti.

Školovao se. Marljivo je učio. Zaposlio se. Oženio se. Dobio je djecu. Kupio je prosječnu kuću u prosječnoj ulici, jeo je prosječnu hranu, imao prosječne prijatelje, mislio prosječne misli, osjećao prosječne emocije, zarađivao prosječnu plaću, imao prosječne navike i živio prosječan život.

Zato što je…
…zaboravio da je div. I gusar.

Da ne zaboravim:

…kada je dječak ostario, počeo je svašta zaboravljati, primjerice, broj svojeg telefona i koja mu je omiljena hrana. Kada je bio još stariji, počeo je zaboravljati gdje stanuje, kako mu se zove supruga i kako mu izgledaju djeca. Kada je bio jako star, zaboravio je tko je. Koje je njegovo mjesto u svijetu.

U zadnjem satu, zadnjeg dana svojeg života, sjetio se jedne stvari…

…da je bio div. I gusar.

Vi ste rođeni s misijom. U vama se nalazi genij, što je i neuroznanost potvrdila. Stvoreni ste za pobjede.

Snovi koji se nalaze u dubini vašeg srca, ostvarivi su. Patnje iz prošlosti mogu se pretvoriti u snagu, kamen temeljac i plamen nepobjedivosti. Uvijek možete živjeti svoj život onako kako ste se nekada nadali da budete (prije nego što su div i gusar bili istjerani iz vas).

Bit ću iskren jer vam uistinu želim pomoći: uništit ćete svoj divan potencijal da živite prekrasno ako nastavite raditi niže navedene stvari...

1. U glavi stalno prolazite iste scenarije o tome tko ne možete biti, zašto ne možete uspjeti i za što sve niste sposobni. (Princip učenja: vaša osobna priča postaje proročanstvo koje se samo po sebi ostvaruje.)

2. Zaboravite da danas može biti prvi dan vašeg novog života, ukoliko donesete neke nove odluke. (Princip učenja: vaše svakodnevne odluke oblikuju sve buduće događaje).

3. Ne ulažete u sebe pa su vaše razmišljanje, želje vašeg srca, vaše tjelesno i duhovno zdravlje na tankom ledu. (Princip učenja: svi veliki učitelji znaju jednu tajnu: dohodak nikada ne prelazi vlastiti identitet i utjecaj nikada ne prelazi granice vaše hrabrosti. Ovdje trebate uložite većinu svog vremena.)

Dakle, što ćete danas učiniti da dramatično promijenite tijek svog života?

Izvor: robinsharma.com

Pripremila Tena Ožegić

Preporučujemo

Ostali članci