Robin Sharma: 11 stvari koje čine život

“Molim vas zapamtite… Pravi vođa – istinski stvaratelj svijeta – živi svoj puni potencijal“, kaže Robin Sharma, autor mnogih bestselera, cijenjeni menadžerski konzultant, pisac knjiga o samopomoći i motivacijski govornik. Pročitajte popis jedanaest stvari koje su po njegovom mišljenju ključne za ispunjen i sretan život...

Tako je lako izgubiti se u beznačajnim sitnicama. Tako je primamljivo provoditi svoje najdragocjenije sate penjući se po planinama, koje se na kraju pokažu pogrešnima.

Želim da živite neuobičajeno. Da se osjećate potpuno živo, oslobodite se okova, pokažete svoje sposobnosti i pomognete svijetu.

Zato, molim vas zapamtite… Pravi vođa – istinski stvaratelj svijeta – živi svoj puni potencijal. Potpuno koncentriran na prioritete koji će njegov život pretvoriti u onaj kakvom najviše teži. S vremenom.

Pročitajte kojih 11 stvari ja vjerujem da je najvažnije njegovati za ispunjen i sretan život:

1. Samopoštovanje

Ovo znači da budete iskreni prema sebi. Slavite svoje vrline, prihvatite svoje mane. Poštujte svoje vrijednosti. Slijedite svoje snove. Čak i kada vas nitko od bližnjih ne razumije.

2. Osobno junaštvo

Što vas jači poriv tjera da ostvarite nešto posebno, to ćete više biti povrijeđeni. Što više plešete po nazubljenim rubovima svog najvećeg potencijala, to ćete se s više strahova suočiti. I više ćete puta pasti. Nastaviti s onim na što ste se obvezali, donosi duboko ispunjenje. I autentičnu snagu.

3. Iskrena ljubav

Mi smo stvoreni da volimo. Imajte hrabrosti otvoriti srce koje ste zatvorili u strahu od životnih razočaranja. Tako se ponašaju junaci.

4. Kreativno izražavanje

Ja sam jako kreativna osoba. Ideje mi neumorno naviru. Ludo sam znatiželjan. Obožavam učiti. Dom mi je prepun knjiga. Pretpostavljam da ste i vi takvi. Predano djelovanje na izražavanju svoje kreativnosti, ispunit će vas radošću. I pojačati vaš utjecaj.

5. Izvršavanje obaveza

Posao vođe je obaviti posao. Potrebno je izvršavanje, ne samo pričanje. S vašim se identitetom i samopouzdanjem događaju nevjerojatne stvari kada prestanete odugovlačiti i počnete činiti ono što trebate učiniti. Bez obzira na to koliko je teško.

6. Pokazivanje primjera drugima

Želim da vam ovo bude misao vodilja: svijetu su potrebni heroji – zašto čekati da se oni pojave kada vi možete postati heroj? Svaki dan imamo priliku ljudima pokazati što je to pozitivan stav, produktivnost, odvažnost i dostojanstvo. Na taj se način, s neodoljivom dosljednošću, stvaraju divovi među nama.

7. Osjećanje ljepote života

Postizanje uspjeha, bez osjećaja užitka, ćelava je pobjeda. Da, uživajte u svojoj vještini, pokazujte umješnost i iskoristite svoj potencijal. Ali molim vas: širite svoje vidike. Čitajte duboke knjige. Glasno se smijte s voljenim osobama. Upijajte inspirativnu umjetnost. Jedite zdravu i ukusnu hranu i provodite vrijeme u prirodi.

8. Traganje za avanturama

Ljudski mozak (i duh) žude za novim iskustvima. Kada proživljavamo teške trenutke, mi rastemo i širimo svoje kapacitete. Ono čemu se najviše opirete sputava vašu hrabrost. Uzmite je ponovno u svoje ruke.

9. Poniznost

Kad ostvarimo uspjeh, lako je izgubiti onu glad, iskrenost, empatiju, trud i povezanost koji su vas do njega doveli. Zbog toga se ruše mnoga carstva. I nestaju mnoge ikone. Ono što morate zaštititi, dok se penjete prema nebeskim visinama, su “noge koje vas drže čvrsto na zemlji“. Dugovječnost je ono što vas čini legendom. Trenutak u kojem ego počinje kontrolirati vašu izvedbu, trenutak je u kojem počinjete biti nebitni.

10. Rad za ljudsko dobro

Većinu života širim ovu poruku: dojam je važniji od dobiti. Nije važno samo kako živite, važno je i kako pomažete. Nikada nisam bio posvećeniji pomaganju drugima nego sad. To je primarna zadaća svakog velikog igrača. Molim vas da činite isto.

11. Prijateljstvo sa smrti

Živite imajući smrt na umu. Ne na tužan i iscrpljujuć način. Budite svjesni da vi, jednako kao ni ja, ne možemo znati koji je posljednji dan našeg života.

Rimski car Marko Aurelije rekao je to na vrlo inspirativan način: "Vrijeme je ljudskog života trenutak; bit tog života je vječiti tijek; osjet je nejasan; struktura čitavog tijela trošna; duša - nepostojana; sudbina - zagonetna; slava - nepouzdana.“

Prestanite pretjerano promišljati svaki korak. Prestanite se brinuti zbog nečega što se vjerojatno nikada neće dogoditi. Prestanite pristajati na mrvice. Prestanite se toliko bojati razmišljanja. Počnite živjeti onako kako najbolji dio vas zna da trebate živjeti.

Tako ćete, na kraju, biti u potpunosti čovjek i istinski nevjerojatni.

Izvor: www.robinsharma.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci