Život nakon razvoda, i to nakon krize srednjih godina: 10 načina da nastavite sretno živjeti bez partnera

Čak i kada znamo da je naša odluka ispravna, pitanje koje se najčešće mnogima nameće jeste: Kako da nastavim svoj život nakon razvoda? Evo 10 odličnih savjeta psihologa koje možete odmah primijeniti...

Glavni razlog razvoda braka

Ispitivanja pokazuju da se ljudi sve više razvode oko 50. godine života. Stručnjaci su za ovu situaciju naveli nekoliko uzroka, kao što su nedostatak zajedničkih aktivnosti, financijska nestabilnost, preljub, mimoilaženje stavova oko odnos s djecom, a najčešće je jedan od glavnih okidača kriza srednjih godina.

Kada dođe do krize srednjih godina, često se preispitujemo što smo do sada u životu napravili, dokle smo stigli s ostvarenjem vlastitih ciljeva, da li naš život izgleda onako kako smo razmišljali?

Kriza srednjih godina svoj "nered" prvenstveno pravi u bračnim zajednicama. Mnogi smatraju da ih je baš partner sputavao da žive kako su sanjali, ili da je ljubav nestala, da zaslužuju probati neke druge romantične odnose, a onda nastaje zatišje i bura.

Zrele za prekid

Loša komunikacija u brakovima tijekom krize srednjih godina jedan je od najvećih problema. Kada prestanete razgovarati o stvarima koje su svakome od vas važne, nastaje jaz između vas. Kada svatko počne živjeti samo svoj život, ubrzo MI, postajemo JA i TI.

Žene su često najzrelije i emotivno najjače baš u srednjim godinama. Iskustvo je od njih stvorilo jake i neovisne osobe koje u ovoj životnoj dobi žele promjeniti svoj život na bolje.

Na primjer: Djeca u odrasla, karijera je stabilna, zdravlje je dobro, ali nedostaje partnerska ljubav. Mnoge ne žele živjeti u zajednici obmana, neslaganja i laži, zato se ipak odlučuju za RAZVOD.

Kako nastaviti?

Ipak, koliko god znamo da je naša odluka ispravna, pitanje koje se najčešće mnogima nameće jeste - Kako da nastavim svoj život nakon razvoda?

Razvod je neprijatna životna situacija za koju mnogi psiholozi ističu da donosi sličan nivo stresa kao smrtni slučaj. Imamo osjećaj da se naš život drastično mijenja poslije ovoga, a brak koji je trajao preko 20 godina ostavljamo iza sebe, doživljavajući ga kao najveći promašaj u životu.

Selidba, promjena dokumenata, razgovor s obitelji, razgovor s prijateljima, sam proces razvoda i samoća - sve to doprinosi većem stresu. Psiholozi ističu da se žene tijekom razvoda osjećaju bezvoljno, gube nadu, pod stresom su, osjećaju bijes i sklone anksioznosti i depresiji.

Razvod nije promašaj

Nije lako okrenuti novu stranicu u knjizi života, ali prihvatite promjene. Uz podršku obitelji i prijatelja, žene mnogo lakše podnose sam proces razvoda. Normalno je da se ponekad osjećate bezvoljno i melankolično, ali takve misli možete pobijediti pozitivnim mislima i rečenicom - Očekuju me nove i dobre stvari!

Prethodni brak ne promatrajte kao promašaj, već kao dio vašeg života u kojem su postojale lijepe uspomene, ali i negativne strane. Uspomene sačuvajte kao lijep dio svog života, a iz ružnih stvari izvucite pouku i lekciju.

Psiholozi ističu da sljedećih nekoliko savjeta može pomoći da sretno nastavite život nakon razvoda:

1. Njegujte sebe, budite otvoreni za promjene i napravite nešto što do sada nikada niste probali.

2. Posvetite se aktivnostima koje vam donose duhovni i osobni razvoj.

3. Oslobodite se osjećaja ranjivosti i oprostite sebi i bivšem partneru na svim greškama - nastavite živjeti bez emotivnog tereta.

4. Budite prilagodljivi i spremni se mijenjati jer se vaš život mijenja. Vjerujte da se sve mijenja na bolje!

5. Ako ste pod stresom, razgovarajte sa stručnjakom.

6. Napravite listu novih želja, ciljeva i ambicija.

7. Udovoljite sebi, iznenadite sebe ostvarenjem nekih starih želja.

8. Proširite krug ljudi, upoznajte nove prijatelje.

9. Napravite raspored obaveza, organizirajte budžet i upišite neki tečaj, pronađite novi hobi.

10. Promijenite životne navike, više se posvetite svom fizičkom i mentalnom zdravlju.


Izvor: Sensa.rs

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci