Ravnoteža privatnog i poslovnog

U želji da u današnja vremena sačuvamo posao, mnogi od nas zanemaruju ne samo privatni život nego i zdravlje. Naša kolumnistica poziva da preispitate vrijednosti i naučite se zauzeti za ono što vam je važno i donosi preporuke svjetski poznate klinike Mayo koje vam u tome pomažu

Sanja radi 10 sati dnevno, a djeca su kod bake

Sanja je udana i majka je dvoje male djece. Završila je fakultet, krenula ambiciozno pa je danas, desetak godina od početka karijere, voditeljica odjela s petero ljudi. Svake godine nadređeni joj postavljaju sve više ciljeve, a kriza joj je donijela mnoge izazove i na poslu i u domu.

Radi prosječno deset sati na dan, a njezina djeca većinu vremena provode kod bake, u vrtiću i školi. Kada dođe kući, preumorna je za bilo što, no obitelj traži svoje. Nezavršeni poslovi iscrpljuju je i nakon radnog dana jer posao nerijetko nosi kući kako bi barem prividno bila uz djecu, a ipak na vrijeme ispunila radne zadatke. Vrlo lako izgubi strpljenje i vikne na djecu, a sa suprugom razgovora samo o obvezama i problemima. Kad se na kraju dana napokon spusti u krevet, u trenu zaspi pred TV-om. Večernje aktivnosti i druženje s prijateljima odavno su zaboravili i ona i suprug. Osjeća se kronično iscrpljeno, pod stalnim je stresom i svjesna da previše radi za premalo novca, no misli da tu ne može učiniti ništa.

A vi?

Ako je to i vaša životna priča, ako ste pod stresom, umorni i nemate vremena ni za sebe, obitelj i prijatelje, vrijeme je da se prestanete vrtjeti u krug. Imate posao za koji primate plaću i zahvalni ste nebesima na tome, no svakim danom osjećate se sve gore i gore. Želite napredovati na poslu, biti profesionalac, ali cijena vam se čini previsoka jer ne želite odustati od kvalitetnog života i obitelji da biste ostvarili uspjeh na poslu. Sutra je novi dan, ali vi ste ponovno u mlinu. Melje vas poslovni žrvanj i mnoge obiteljske obveze pa se osjećate iscrpljeno ili neispunjeno. Niste jedini, no to ne znači da je vaša situacija prirodna i da je ne treba mijenjati.  

Svi težimo ispunjenju i zadovoljstvu, ali želimo postići uspjeh na svakom životnom području. Kad uspijemo na jednome, a zanemarimo neko drugo, ne osjećamo se dobro. Ako takva situacija potraje, zaliha nekog od životnih spremnika se isprazni pa je vrijeme da napravite inventuru i definirate što za vas znači biti uspješno, zadovoljno i ispunjeno ljudsko biće.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci