Raspolažete li novcem prema modelu svojih roditelja?

Na svjesnoj razini većina nas želi imati, ako ne mnogo novca, a onda barem onoliko koliko je dovoljno da zadovoljimo sve svoje potrebe i želje. No na podsvjesnom, dubokom nivou mislimo da to nikada nećemo moći ostvariti, dapače, da to ne zaslužujemo. Roditeljska uvjerenja da je velika zarada nemoguća, da novac kvari ljude, da su bogati nepošteni, bolji ili lošiji od nas... tome u mnogočemu pridonose

Kao roditelji ili potpuno suprotno?

Negativna uvjerenja nastaju, među ostalim, zbog proživljenih neuspjeha i načina na koji te neuspjehe interpretiramo, lošeg okruženja, pogrešaka, pritisaka, neugodnosti i neodobravanja.

Mnogi ljudi preuzimaju norme i vrijednosti svojih roditelja i to im daje svojevrstan osjećaj sigurnosti iako ne polučuje ono što bi voljeli imati u životu. No, ima i onih koji se ponašaju sasvim suprotno od onoga što su činili njihovi roditelji pa, na primjer, rasipaju novac da bi se distancirali od štedljivih roditelja čije su ponašanje doživljavali ponižavajućim.

No iako se ponašaju drugačije od roditelja, to ne znači da su razriješili svoja duboka uvjerenja, nego su upravo njima motivirani i idu u suprotnost. Stoga, prisjetite se kako su se vaši roditelji odnosili prema novcu te promotrite ponašate li se i vi slično ili pak – sasvim suprotno. To će vam ukazati na uvjerenja na kojima treba raditi.

Vrijednost novca, vrednovanje sebe

Svoj odnos prema novcu možemo razjasniti i pomnijim promatranjem onoga na što ga trošimo. Razmislite koje potrebe njime zadovoljavate, trošite li ga na sebe, na druge, na putovanja, na osobni razvoj ili samo na osnovne životne potrebe ili ga, možda, ulažete u štednju. Odgovori na ova pitanja otkrit će vam ponešto i o odnosu prema samome sebi i vrijednostima kojima se rukovodite. Osim toga, reći će vam koliko vam novac vrijedi i kako se taj vaš stav odražava na druge u vašoj socijalnoj sredini.

dr. Nada Kaiser, psihoterapeutkinja i trenerica NLP-a

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci