Put povratka sebi

Vi niste vaše ime i prezime, niti povrijeđeno dijete iz prošlosti, niste ni vaš posao, niti obiteljska uloga koju ste preuzeli... Kako se očistiti od svojih lažnih „ja“ i spoznati svoju pravu suštinu, savjetuje life coachkinja Marina Loboja

Imate li veze sa svojim imenom?

Jednostavna pitanja uvijek su nekako najteža. Slažete li se? Uzmite sljedeći primjer. Netko vas pita: „Tko ste vi?”. Što ćete odgovoriti? Označit ćete sami sebe imenom i prezimenom, ponekad i ulogom u kojoj se trenutno nalazite. No, da li ste vi vaše ime?

Svoj život na planeti Zemlji započeli ste u trenutku rođenja. Tijekom djetinjstva učili ste istražujući, promatrajući i sudjelujući u igri, koju ste osobno stvarali, najčešće potaknuti raznovrsnim sadržajima iz okoline. Modele ponašanja koji su vam bili ponuđeni, kao djeca niste mogli birati. Ako ste imali sreće, imali ste oca i majku i od njih ste učili. Niste promišljali da li je ponašanje koje ste svjedočili ispravno ili neispravno. Ali ste ga upijali poput spužvi, koje su se jedva dočepale vode. Kako se vaš svemir širio, uskoro su vam uzori postale osobe izvan vašeg najužeg kruga.

Tijekom odrastanja, učili ste što je za vas dobro i loše. Donosili ste zaključke o sebi i svijetu temeljem iskustava koje ste prolazili. Stvarali ste slike o sebi tko ste i što ste. Što volite ili ne volite. Nametnuli ste si etikete vlastite vrijednosti ili bezvrijednosti. Razvili ste sustav vjerovanja i počeli živjeti život na autopilotu vašeg podsvjesnog uma. I, možda sada mislite da ovdje živite sebe. Pod imenom i prezimenom koje su vam drugi dali. Uh, što ste u krivu!

Vi niste vaše ime! Niti ste uloge koje svakodnevno igrate. Niti ste vaši postupci i izgovorene riječi. Vi ste čista stvarnost o kojoj ništa ne možete reći, ali koja možete BITI. Kad se ovo shvati, ili bolje reći prihvati, život postane jednostavniji.

Da biste bili ono što u svojoj suštini jeste, potrebno je biti u sadašnjosti


Kako biti čista stvarnost? Opet naizgled jednostavno pitanje. A odgovor? Probajte ga dati sami sebi. Zastanite na trenutak nad pitanjem. Pitajte se tko ste. Što ste? Kakav vam je odgovor?

Kad promišljate o sebi, obično se prisjećate sebe u nekoj situaciji iz prošlosti. Ili razmišljate o ugodnim ili neugodnim iskustvima, pa razmišljanjem ta iskustva prizivate u ovu vašu stvarnost u kojoj ona više ne postoje. Možda mislite o onome što trebate učiniti, kako neku situaciju riješiti, koji stav zauzeti prema određenoj osobi u situaciji koja tek slijedi.

Dakle, usmjereni ste ili na prošlost ili na budućnost. A da biste bili ono što u svojoj suštini JESTE, potrebno je da ste u sadašnjosti. Put spoznaje sebe, zapravo je put povratka k sebi, u sadašnjost. K izvoru svog bića. Zvuči pomalo glupo, je l' da? Put u sadašnjost!

Put povratka k sebi


Kako putovati u sadašnjost? Ostavite za sobom sve tuđe što ste prihvatili kao svoje. Sve ono što ste mislili da jeste, a niste. Skinite sa sebe sloj po sloj svog lažnog „JA”.

Kao što je već rečeno na početku teksta, tijekom odrastanja razvili ste sustav vjerovanja sukladno vašem doživljaju situacija u kojima ste bili prisutni. I time ste na sebe uzeli mnoga vjerovanja koja zapravo nisu vaša. Koja nisu podržana u vašem biću. Da biste na najlakši način prepoznali koja su to vjerovanja, promatrajte sebe! Budite svjedok svog ponašanja, svojih riječi, misli i postupaka. Čije riječi izgovarate?

Prepoznavanje svega što se odigrava u vašem umu u početku može predstavljati popriličan izazov. Put povratka k sebi nije nimalo lagan. Zahtijeva izniman trud i ustrajnost. Sve ono što ste mislili o sebi u jednom trenutku, u sljedećem više ne vrijedi. Promatranjem i prepoznavanjem vaši identiteti polako nestaju i tope se.

No, vezanost za iste još uvijek je tu. Ako ste dozvolili sebi zauzeti stav neutralnog promatrača spram svojih misli i postupaka, može vam se dogoditi da u trenutku istodobno svjedočite svoje ponašanje za koje nemate osjećaj da je izvorno vaše, a da ipak ustrajete u tom ponašanju, jer ste tako naučeni. Zbog toga se možete čak i lažno osjećate spram sebe. Imati osjećaj da više ne znate tko ste.

Kriza identiteta je odličan početak traganja


Život je ponekad pomalo kontradiktoran. Kada konačno ne znate tko ste, tek tada možete sa sigurnošću znati da ste na pravom putu da se spoznate. Tek tada imate priliku doći do svog autentičnog sebe.

Kad se nađu ovdje, mnogi kažu da imaju krizu identiteta. Vi nemate krizu identiteta. Vi ste u krizi jer ste u identitetu!

Ostavite sve identitete. Prigrlite svoju jednostavnost. Budite istiniti. Izvorni. Iskreni prema sebi do kraja. Bez ostatka. Bez ijedne laži. Bez potrebe za igranjem uloga. U svakoj situaciji autentični. Sigurni. Vaš izvor je oduvijek bio s vama. Zapravo, ako dublje sagledate svoju istinsku prirodu, shvatit ćete da niste trebali nikamo ići da biste došli do njega, niti ste trebali spoznavati sebe na svim razinama na kojima ste se spoznavali, jer na razini izvora ni razine ne postoje.

Bivanjem u svojoj autentičnosti oslobodit ćete golemu količinu energije koja je nepotrebno bila zarobljena u vašem svjesnom i nesvjesnom umu. Um će tako postati lakši. Prozračniji. Opušteniji.

Tek kada ste dovoljno pročišćeni od svih svojih lažnih „JA” imate priliku svjedočiti mirnoći uma – bez ikakva napora promatrati svaku misao koja se pojavi. Misli koje će se pojavljivati, bit će sve mirnije, rjeđe. Jedan dan ćete samo primijetiti kako se odmarate u svojoj tišini. U tišini svog uma. U svojem trenutku sadašnjosti.

Sadašnjost je vaša stvarnost. Stoga, živite trenutak, jer izvan njega ništa ne postoji.

Marina Loboja, mindfulness trener i life coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci