Prvi, najbanalniji koraci ljubavi prema sebi

Isprobajte prijedloge Amerikanke Shannon Kaiser, life-coacha i autorice self-help knjiga

Mnogi misle da je ljubav prema sebi nešto sebično, narcisoidno ili egoistično. No da bismo istinski voljeli druge, najprije moramo zavoljeti sebe, već znaju i vrapci na grani, a mnogi od nas spotiču se već na tom prvom koraku. Isprobajte prijedloge Amerikanke Shannon Kaiser, life-coacha i autorice self-help knjiga.

Njezin eksperiment u kojem je trebala postati bolja i suosjećajnija prema samoj sebi prerastao je u knjigu The Self-Love Experiment. U njoj donosi nekoliko korisnih savjeta kako, više se brinući o sebi, zavoljeti sebe:

1. Slavite male pobjede. Neki trenuci u životu su posebni, a kad im odate priznanje i počnete ih više cijeniti, osjećat ćete veću zahvalnost za ono što postižete.

2. Oprostite si. Jeste li ljuti na sebe? Možda mislite da ste trebali dalje dogurati u životu ili biti više fokusirani na svoj cilj. Stavite ruku na srce, zatvorite oči i recite: „Žao mi je što sam tako gruba prema tebi. Znam da daješ najbolje od sebe. Opraštam ti i ubuduće ću biti bolja i empatičnija prema tebi.“

3. Naučite nešto novo. Postoji li neki tečaj koji želite završiti ili knjiga koju žudite pročitati? Održavajući um agilnim učenjem i edukacijom, osjećat ćete veću empatiju i prema sebi i prema drugima.

4. Napišite popis svojih osobina koje volite. Kad ste zadnji put sami sebi rekli nešto lijepo o sebi? Većina nas vodi unutarnji dijalog o stvarima koje ne voli ili želi promijeniti na sebi. Umjesto da se zbog nesigurnosti ne pokazujete u najboljem svijetlu, počnite prema sebi biti bolji pišući listu stvari koje volite, bilo da je to dio vašeg tijela, vaš intelekt, humor ili nešto drugo.

5. Uravnotežite se. Jeste li ikad nervozni ili preplavljeni sumnjama u sebe? Šanse su da ego djeluje i pretjerano raste. Da biste se uskladili sa svojim srcem, uravnoteženim dijelom koji zna da je sve dobro, stavite ruku na srce i ponovite mantru: „Ja sam sigurna i voljena. Sve je u redu.“ ili osmislite sličnu rečenicu s kojom se možete povezati.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci