Prvi koraci prema unutarnjem miru

Želite li otkriti što vas sprečava da slijedite svoj unutarnji poziv, želite li saznati što koči vaš unutarnji rast, trebate li snagu koja će vas približiti istinskom ispunjenju i životnom smislu, vrijeme je za svjesni i svakodnevni rad na sebi. Napravite prve korake...

1. Postupno smanjujte korištenje mobitela, tableta i računala. To vrijeme utrošite na vježbanje prisutnosti u sadašnjem trenutku, što god radili. Pokušajte biti prisutni kad, primjerice, ispijate čaj ili vježbate neku relaksacijsku tehniku.

2. Promotrite koliko često pričate samo da biste nešto rekli. Umjesto toga, koncentrirajte se na slušanje sugovornika te primijetite koliko će ova promjena utjecati na to da drugačije doživljavate stvari i ljude oko sebe.

3. Preispitajte zašto čvrsto stojite iza nekih uvjerenja i stavova te jesu li oni istinski vaši ili ste ih preuzeli od obitelji ili društva. Razmislite možete li ih pretvoriti u stvarno iskustvo, pa da odlučujete na osnovi vlastitih saznanja, a ne onoga što ste pročitali ili čuli.

4. Svaki dan barem 10 minuta u tišini tragajte za unutarnjim mirom. Za ovakvu kontemplaciju ne trebate biti u položaju lotosa ili zatvorenih očiju, to može biti i retrospektivna šetnja u prirodi.

5. Stvorite unutarnji znak ‘stop’. Ne dopustite da vas svlada prvi impuls kada je riječ o važnim situacijama ili razgovorima. Jednostavno, zastanite na trenutak, dajte si priliku da odgovorite ili reagirate drugačije i svjesnije nego što biste to učinili „na prvu loptu“.

6. Svako jutro zahvalite što ste živi, zahvalite na svemu što imate i ljudima koji vas okružuju. Budite zahvalni, pozitivni i otvoreni prema danu koji je pred vama i događanjima koja će donijeti.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci