Prva pomoć za najneugodnije emocije

Osnove prve pomoći svi smo manje-više uspješno svladali te ih isto tako primjenjujemo u svakodnevnom životu – znamo da je ranu potrebno očistiti i previti, što nam je činiti u slučaju posjekotine, opekline, povišene temperature ili glavobolje. Pritom dobro znamo koliko je važno reagirati na vrijeme da se stanje ne bi pogoršalo. Srećom da je tako! No, postoje ozljede koje nam se događaju jednako često, a gotovo ništa ne znamo o njima, a kamoli kako ih tretirati: riječ je o psihološkim povredama. Iako mogu biti vrlo bolne i razviti se u teška stanja, malo tko ima kutiju prve pomoći za njih

Dr. Guy Winch

Stručnjaci tvrde da živimo u posvemašnjem neznanju kad je riječ o našem mentalnom zdravlju te oštru bol koju psihološke povrede izazivaju najčešće rješavamo – nikako. Pritom uopće nismo svjesni kakve ozbiljne posljedice na naše fizičko i psihičko zdravlje mogu imati.

Manje je poznata i činjenica da u takvim situacijama razvijamo samoporažavajuće modele ponašanja koji ionako neugodne situacije dodatno pogoršavaju, tvrdi uvaženi američki psiholog dr. Guy Winch čiji je TED Talk na temu emocionalne prve pomoći pogledan više od pet milijuna puta i uvršten u pet najinspirativnijih govora na stranici TED.com.

Video dr. Guy Winch: Emocionalna prva pomoć

knjigaKnjigu ‘Prva pomoć za emocije’ (Planetopija, 2018.) u kojoj dr. Guy Winch otkriva strategije za liječenje sedam uobičajenih psiholoških povreda: odbijanje, samoću, gubitak, krivnju, ruminaciju, neuspjeh i nisko samopoštovanje možete nabaviti u svim boljim knjižaramaPrepoznati i iscijeliti emocionalne povrede

Iako ne možemo izbjeći uobičajene psihološke povrede, nijedna od njih ne bi trebala na našem srcu ostaviti trajni ožiljak, smatra dr. Winch te je zbog toga i napisao knjigu Prva pomoć za emocije (Planetopija, 2018.).

U njoj otkriva praktične strategije za liječenje sedam uobičajenih psiholoških povreda: odbijanje, samoću, gubitak, krivnju, ruminaciju, neuspjeh i nisko samopoštovanje. Opisane tehnike emocionalne prve pomoći dr. Winch temelji na rezultatima provjerenih znanstvenih istraživanja i svojem dugogodišnjem radu s pacijentima.

U knjizi također otkriva kako prepoznati emocionalne povrede i uvidjeti na koji način narušavaju kvalitetu naših odnosa i života, što učiniti da se oporavimo i krenemo dalje te daje vježbe i savjete za pojedinačne emocionalne povrede za djecu i odrasle, kao i prikaze konkretnih slučajeva iz prakse primjenjivih na određenu situaciju. Na sljedećim linkovima predstavljamo vam nekoliko poglavlja knjige Prva pomoć za emocije.

Prva pomoć za odbijanje

Prva pomoć za osjećaj krivnje

Prva pomoć za ruminaciju

Vlasta Prohaska Jarec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci