Predavanje na Sensa danu: Pronađi mir u svom odnosu s hranom

Višak kilograma koji se ne topi ni uz provođenje rigoroznih dijeta, pretjerana posvećenost poslu, kompulzivna kupovina, manjak ljubavi prema sebi... Svi ovi izazovi s kojima se suočavamo imaju zajednički nazivnik a kako mu se svjesno posvetiti savjetovat će nas mindfulness stručnjakinja Dubravka Fazlić na Sensa danu 28. lipnja u Maksimiru

Nove mogućnosti na dohvat ruke

Približava nam se još jedan Sensa dan. Radujem mu se jako. I ove godine sudjelujem kao jedan od predavača koji će svojim znanjem i iskustvom pokušati probuditi u vama interes i želju za otvaranjem nekih novih mogućnosti.

Moja prva priča u Sensi je bila o mom iskustvu svjesnog skidanja kilograma i mojoj duhovnoj transformaciji koja je pratila fizičku. Sjećam se koliko mi je bilo neugodno pričati o tome, i sama pomisao da će to čitati neki meni nepoznati ljudi stvaralo je nelagodu u meni.

Neugoda umjesto ponosa na svoj uspjeh

Trebalo mi je vremena da se upustim u tu avanturu. Kada je objavljen članak  pokazala sam ga prijateljicama koje me dugo poznaju. Tada sam bila tek započela vezu s novim partnerom i on me poznavao u ovom “novom izdanju” - njemu sam tekst pokazala tek godinu dana kasnije.

Premda je sve bio znao, ovo je za mene značilo kao da priznajem poraz, da pokazujem da sam u nekom području bila slaba. Bilo mi je neugodno, a zapravo sam trebala biti ponosna na sebe i na svoj uspjeh.

Moj odnos prema  hrani i način na koji je hrana utjecala na mene imalo je transformacijski odnos prema meni samoj. Za mene je to bila hrana, za nekoga je kupovina, za nekoga vježbanje, za nekoga pretjerana predanost poslu.

Dugo sam negirala svoj problem. Nisam ga htjela vidjeti. Kada mi je netko ukazao na njega, odmaknula bih tu osobu od sebe ili, revoltirana, utjehu potražila u hrani.

Koraci transformacije

Svaki korak za sebe je poseban i možemo ga pronaći u bilo kojem odnosu u životu. Ovo su bili moji:

1. Prebacivala sam krivnju na vodu, zrak, gene, teške kosti... Nisam bila svjesna da sam "velika".

2. Kada sam primijetila da imam problem rješavala sam ga, kako drugo, nego dijetama. S "čarobnom" juhom, mesnom dijetom, UN dijetom, dvopekom... Ni sama više ne znam nazive svih brzih i instant rješenja koja sam iskušavala.

3. Korak hrabrosti i pogled unutar sebe: Tko sam ja i što se tu nalazi. Ovo je korak u kojem prihvatimo sebe i smognemo hrabrosti pogledati u sebe, korak koji nam mijenja život. Tada se iz svijeta vanjskih podražaja i svijeta lampica reklama i neispunjenih obećanja okrećemo u svijet mogućnosti. Svijet koji vrijedi istraživati. A taj je svijet svojstven za svakoga od nas.

Svatko od nas je jedinstven i zato dijeta ne funkcionira u onom smislu riječi na koju smo navikli. Da djeluje postojala bi jedna univerzalna.

Hrana kao ogledalo ljubavi prema sebi

Kada pogledamo svoj odnos prema hrani možemo primijetiti na koji se način odnosimo prema sebi i svome tijelu. Koju hranu biramo? Kako je jedemo? Na koji način je pripremamo? Koje namirnice kupujemo? Koje riječi biramo kada drugima nudimo hranu? Što pokazujemo hranom?

Kod odnosa s hranom, spoznaja da je nemir u meni i dublje sagledavanje onoga što remeti moj mir bilo mi je izuzetno izazovno istraživati. To je značilo razgoliti sebe, sve one velike misli koje upravljaju sa mnom. Jedno pitanje je vuklo drugo. Imala sam osjećaj da nema nikada kraja. Ali, ima.

Putovanje je važno jednako kao i cilj

Ja sam u potpunosti promijenila svoj odnos prema hrani i, ono što je najvažnije, prema sebi. Moj cilj nije bio gubljenje kilograma već prihvaćanje i upoznavanje sebe.

Toliko puta smo fokusirani na cilj, da ne obraćamo pozornost na putovanje i cilj nam nekako izbjegne iz ruke ili ne primijetimo signale na putu koji nas usmjeravaju drugim putem do cilja.

Na Sensa danu pričat ću vam o ovoj temi i upoznat ću vas s tehnikama koje bi vam mogle biti od koristi za vašu osobnu transformaciju.

Vidimo se i radujem se susretu!

Dođite na 10. Sensa dan u Maksimiru

Dubravka Fazlić, mindfulness stručnjakinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci