Preuzmite kontrolu nad svojim mislima i konačno počnite upravljati svojim životom

Poznato je da na temelju naših misli i emocija donosimo izbore koji kreiraju naše živote. Ako su vaše misli uvijek pune zahvalnosti, ljubavi i radosti čestitamo - na odličnom ste putu, ali ako ste ipak samo čovjek i ako gajite "niske" emocije, vrijeme je da naučite preuzeti kontrolu nas svojom pozornošću jer se povezivanjem srca i uma događaju nevjerojatne stvari!

Niske emocije su blagoslov

Svi znamo koliko nam se brzo želje ispunjavaju kada su nam misli i osjećaji usklađeni. Naše želje dolaze od našeg višeg JA. Našeg unutarnjeg vodstva, koje s nama komunicira preko energije našeg srca. Naše misli lako odražavaju povezanost ili ne povezanosti s našim srcem i višim JA.

Kada su misli, ispunjene brigama, strahovima i nepovjerenjem, osjećat ćemo se loše. U tom trenutku, udaljili smo se od našeg unutarnjeg vodstva. Ono je uvijek u miru, blagostanju i zahvalnosti. Zbog toga, niske emocije zovu blagoslovom. Jer nam pokazuju koliko smo daleko od svog višeg JA.

Da bismo uskladili energiju uma i srca, nužno je preuzeti kontrolu nad upravljanjem svojim mislima.

Neuroni nezadovoljstva

Kada jednom osvijestimo gdje ide naša pozornost, tek tada njome možemo upravljati. Što smo više dosljedni u tome, to će se neuroni u mozgu prije prespajati na novi način. Iz tih novih neurona kroz koje struji nova zdrava energija ohrabrujućih, pozitivnih i snažnih misli, doći će osjećaj ugode, mira i zadovoljstva a s njim i novi izbor. On će nam donijeti novi zadivljujući rezultati.

Na primjer: Osoba koja želi imati uspješan partnerski odnos a neprestano izražava nezadovoljstvo pa čak i najmanjim sitnicama - njezini su neuroni spojeni na „nezadovoljstvo“. Ono što će dobiti kao rezultat svog partnerskog odnosa je upravo to. Primjećivanje svake sitnice, mane i gluposti rezultira sveopćim nezadovoljstvom.

Zašto? Jer neuronima struji energija informacija. Vaših misli. Ta energija je dovoljno snažna da ju u svom tijelu osjećate kroz emocije. Ono što se događa je, da iz tih snažnih emocija, donosimo izbore a oni pak kreiraju naš život. Što više ponavljate jedne te iste misli, to se neuroni u vašem mozgu sve više osnažuju i povezuju.

Kako prespojiti neurone na novi ishod?

Kako prespojiti neurone na novi ishod? Za to služi tehnika tzv. prežicavanja (eng.rewiring). Da bi ostvarili snažnu vezu svog srca i uma, važno je svjesno usmjeravati vlastitu pozornost. Taj će nam proces donijeti novo prespajanja neurona kojima struji energija misli u našem mozgu.

Naš pogled na situacije, informacije i ljude ne dolazi od našeg organa koji zovemo oči. One su samo prijenosnik informacija iz okruženja.

Tumačenje tih informacija događa se iz naše podsvijesti koja je prepuna uvjerenja, stavova i navika. Zbog toga dvije različite osobe, istu situaciju ili osobu, doživljavaju različito. Kada nam tvoj pogled na nekoga ili nešto unosi  nemir,  potrebno je pronaći drugi kut gledanja. Tada počinje proces prespajanja neurona u našem mozgu.

Preuzmite kontrolu nad svojom pozornošću:

1. Osvijestite pogled – Zakažite podsjetnik u kojem ćete se sjetiti primijetiti gdje odlazi vaša pozornost. Na ono što vam se sviđa ili ono što vas uznemirava.

2. Zaustavite energiju misli – Samo promatrajte svoje misli, bez da im date svoju punu pozornost kao da su istinite. Naš  je zadatak hraniti one misli koje nas ohrabruju i čine upravo te neuronske veze čvrstima. Ako imate negativne misli, zadatak je ne dozvoliti neuronima da se spoje. Drugim riječima, usmjerite se kroz njih na novu, bolju i zdraviju misao.

3. Nježno preusmjerite tijek misli (prežicavanje neurona) - Pronađite zamjensku misao. To je ona misao, koja u tebi potiče jednu od ove 4 emocije: zahvalnost, ljubav, radost ili vjera.

S mirnijim, pozitivnijim i ugodnijim mislima, otvorit će se put srčane energije i tvoje će tijelo ući u balans. Kada smo u stanju povezanosti energije uma i srca, puno jednostavnije donosimo odluke, većinu vremena imamo mir sa sobom i naš um je prežican na novi format. Onaj koji osluškuje srce.

5 najvećih blagodati povezivanja energije uma i srca:

1. Osjećaj cjelovitosti

2. Duboki unutarnji mir

3. Smanjen stres

Stres je odgovor na strah. Obično se vezuje za budućnost. Npr. „U stresu sam! Neću stići na avion“ ili „Pod velikim sam stresom, rok za izvještaj je prekratak“.. Kada osvijestimo trenutak shvatit ćemo da ne želimo biti u stres modu i da to što nas plaši, u ovom trenutku zapravo ne postoji.

4. Emocionalni balans

Emocija koju osjećamo samo je posljedica misli koje su se prije nje dogodile. Kada svjesno promatramo misli i biramo one ugodne, vrlo brzo ćemo postići mir i balans uma i tijela.

5. Veća otpornost

Što više vježbamo svjesnu pozornost, neuroni postaju sve jače povezani na novi način. Ovime dolazi elastičnost na svakodnevne izazove. Osjećamo mir i štedimo svoje srce i mozak od šokova koje prouzrokuje nepotrebni stres, briga i frustracija.

Više o autorici doznajte na majaprocoaching.com

Maja Prović, mind & mindfulness coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci